Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ: ‘Η θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι ή θα πέσουμε ο καθένας μόνος.

Η βουλευτής της ΝΔ και συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου. Η κ. Μπακογιάννη μίλησε σε πάνελ με θέμα:  «Βρίσκεται η Ευρώπη υπό διάσπαση; Αλληλεγγύη και σταθερότητα;».  Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε ο  υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσσελμπορν και ο  επικεφαλής των ευρωβουλευτών του CSU Μάρκους Φέρμπερ.

Σημεία ομιλίας Ντόρας Μπακογιάννη:

  • Κύριες και κύριοι, σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα υπαρξιακών διαστάσεων.
  • Η απάντηση που θα δώσουμε στο προσφυγικό πρόβλημα, θα καθορίσει αν θα πέσουμε διαιρεμένοι ή αν θα σταθούμε όρθιοι ενωμένοι.
  • ‘Η θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι ή θα πέσουμε κάτω ο καθένας μόνος.
    Η αποστολή μας, το όραμά μας, η ίδια η  ύπαρξή μας ως ενωμένη Ευρώπη, δοκιμάζονται.
•  Το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος είναι οφθαλμοφανή. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, η συλλογική λύση του οποίου είναι τόσο προφανής, όσο είναι και το παρελκόμενο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.
  • Θα είμαι σαφής, κατανοώ απολύτως πως η υποδοχή και η ένταξη μεγάλων αριθμών προσφύγων αποτελεί ένα πολιτικό και κοινωνικό σοκ. Είναι δύσκολο εγχείρημα και πολλές φορές ιδιαιτέρως οδυνηρό.  
  • Όλοι μας πιστεύω δείχνουμε την ίδια ευαισθησία στο κοινό αίσθημα. Γνωρίζουμε ότι οι λαοί μας διατρέχουν τον κίνδυνο να υποκύψουν στις σειρήνες του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του εξτρεμισμού.
   •   Τώρα είναι η ώρα της ηγεσίας.
Η Καγκελάριος Μέρκελ έκανε γενναίο βήμα με τις αποφάσεις της επί του προσφυγικού. Αν η Γερμανία είχε ενδώσει στο λαϊκισμό με την προσφυγική κρίση σήμερα δεν θα είχαμε ελπίδα να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη.
Δυστυχώς, κάποια κράτη μέλη δείλιασαν μπροστά στην πίεση και προχώρησαν διστακτικά. Από τα νεότερα μέλη της Ένωσης άλλα υψώνουν τείχη και άλλα αρνούνται να δεχθούν μετανάστες. Η έλλειψη αλληλεγγύης είναι προφανής. Η συμφωνία για την μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.
•   Ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια συνεκτική, συνεπή και ουσιαστική πολιτική.
•  Το πιο τραγικό είναι ότι αρχίσαμε, κάποιοι
   από  εμάς, να σκεφτόμαστε με ανταλλάγματα:
   Σύνορα ή σταθερότητα,
   Ελεύθερη μετακίνηση ή ασφάλεια,
   Schengen για 26 κράτη ή
   Schengen για 24, 18, ή ακομη και 12 κράτη.

Κύριες και κύριοι, χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο.
• Το κλειδί κρύβεται στην εμπροσθοβαρή άμυνα, δηλαδή στην συνεργασία με τις χώρες διαμετακόμισης.
•  Εξάλλου, δεν θέλουμε να εφεύρουμε τον τροχό. Το παράδειγμα της Ισπανίας που συνεργάστηκε με χώρες όπως η Σενεγάλη, το Μαρόκο και η Μαυριτανία είναι ένα πολύ καλό ηθικό δίδαγμα.

Χώρες που παίρνουν οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη είναι αδιανόητο να

παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και να μην εφαρμόζουν επανεισδοχή.
Αυτή τη στιγμή που μιλούμε πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές μας, περίπου  2000 την ημέρα, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στην φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να στείλει τις
απαραίτητες δυνάμεις της frontex. H Ελλάδα αποδέχεται κάθε ευρωπαϊκή
βοήθεια στα σύνορά της αλλά και η Τουρκία οφείλει να κυνηγήσει τους
διακινητές και τηρήσει τις συμφωνίες επαναπροώθησης.
• Δυστυχώς, οι Τούρκοι δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των περιστάσεων. Η πρόσφατη νομοθεσία που αφορά στα δικαιώματα εργασίας των Σύρων, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί.
•  Τα ευκόλως εννοούμενα συνήθως παραλείπονται, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αντιμετωπίζουμε μόνο την ανθρώπινη απελπισία αλλά και το οργανωμένο έγκλημα. Αντιμετωπίζουμε ιδιαιτέρως έμπειρα δίκτυα που  εμπορεύονται ανθρώπους με την ίδια ευκολία που φέρουν όπλα ή ναρκωτικά.
•  Οι τουρκικές αρχές έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων απειλών. Είναι ώρα να συνδυαστούν οι προσπάθειες και οι πράξεις.
•  Μια απλή προικοδότηση, ακόμη και με τρία δις ευρώ, δεν λύνει το πρόβλημα.
 Χρειάζεται μια ευρεία συνεργασία με την Άγκυρα που θα καλύπτει την αστυνόμευση και την παροχή βοήθειας.
  • Να τονίσω όμως ότι το σημαντικό είναι το άχθος αυτό να κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα.
  • Δεν είναι καν λογικό, να δεχτεί κανείς ότι το 2016 θα ακολουθήσει τα βήματα του 2015 όπου το 90% του 1.1 εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο κατέληξαν μόνο σε 3 χώρες.
  • Η επανεγκατάσταση θα πρέπει να συμφωνηθεί και να τηρηθεί. Αν χρειαστεί, μπορούμε να σκεφτούμε την επιλογή να γίνουν οι ποσοστώσεις υποχρεωτικές και μόνιμες.
  • Ο κανονισμός "Δουβλίνο" δεν είναι ευαγγέλιο άλλωστε. Και τι δείχνει για όλους εμάς, αναρωτιέμαι, το ότι η συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου να μοιραστούν 160.000 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία σε όλη την Ευρώπη κατέληξε να εφαρμοστεί μόνο για 300 άτομα;
  • Κύριες και Κύριοι, κατανοώ βέβαια ότι ζητάμε και πολλά και τα ζητάμε και άμεσα. Φοβούμαι όμως πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.
  • Το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται  περίπου 4 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία και πάνω από 7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στην Συρία.
  • Μια παλιά Κινεζική παροιμία λέει ότι κάθε κρίση είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία. Ή όπως λέμε στην Ελλάδα τελευταίως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αφήσεις μια κρίση να πάει χαμένη. Και ξέρουμε τι λέμε, σας βεβαιώ.
  • Σήμερα έχουμε μια πρωτοφανή ευκαιρία για τη γενιά μας, να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και την εμπιστοσύνη που έχουμε στην ΕΕ.
Να ορίσουμε εκ νέου την αποστολή μας με βάση ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη, όχι όπως είναι σήμερα αλλά όπως θα θέλαμε να είναι.
  • Για να βγούμε από την κρίση ενωμένοι και ισχυροί.
       Χρειάζεται μια δέσμη άμεσων δράσεων· υπό αυτό το φως, πρότεινα την δημιουργία μιας ομάδας κρούσης με 4 συγκεκριμένες αρμοδιότητες:
  • Πρώτον, μια ομάδα εργασίας που θα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ΥΠΕΞ της Ένωσης για να διαχειρίζεται την επιστροφή των ανθρώπων σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, το Πακιστάν κλπ. 50% των αφίξεων είναι οικονομικοί μετανάστες άλλωστε.
  • Δεύτερον, μια απόφαση ECOFIN για την απαραίτητη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης και επιχείρησης που άπτεται της προσφυγικής κρίσης.
  • Τρίτον, συνεργασία των Υπουργών της Ένωσης για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης, ικανής να αντιμετωπίσει τα απορρέοντα προβλήματα του οργανωμένου εγκλήματος.
  • Τέταρτον, αναθεώρηση και ενιαία ερμηνεία της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ανεπάρκεια του  μηχανισμού επανεγκατάστασης:

Οι Ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να υποδεχτούν 160.000 άτομα. Μέχρι στιγμής, μόλις 4.200 έχουν επανεγκατασταθεί. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα χρειαστούν 85 χρόνια για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα!
Το 2017, η Ευρώπη θα γιορτάσει την 60η της επέτειο.
Μας χρειάζεται ένα ευρύ όραμα, ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καλή βούληση και σκληρή δουλειά για να το εφαρμόσουμε, ώστε η ΕΕ να παραμείνει ένας χώρος ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
Πιστεύω ακράδαντα πως η Ευρώπη παραμένει η καλύτερη απάντηση στις σημερινές προκλήσεις.
Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία δημιουργίας μιας πιο στενά συνδεδεμένης Ευρώπης. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να ξεπεράσουμε τα ίδια συμφέροντά μας.
Η ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από μια ένωση 28 κρατών. Είναι ένας παγκόσμιος παίκτης που εγγυάται την Ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα όχι μόνο στην επικράτειά της αλλά και παντού στον κόσμο. Πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα σε αυτές τις προσδοκίες.