Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

«Απόβαση» στην πρωτεύουσα Ένταση στο Αγροτικής Ανάπτυξης, αστυνομικά μπλόκα σε Αφίδνες και Ισθμό

Ένταση στο Αγροτικής Ανάπτυξης, αστυνομικά μπλόκα σε Αφίδνες και Ισθμό
Οι αγρότες της Πελοποννήσου συγκεντρώνονται ήδη στον Ισθμό της Κορίνθου, όπου βρίσκονται παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ για να τους εμποδίσουν. Οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ φορτωμένα σε συρόμενες νταλίκες από τη Λακωνία και αναμένονται κάποιες ακόμα νταλίκες από τη Ναύπακτο και από τον Πύργο Ηλείας, που έχουν καθυστερήσει λόγω των μπλόκων της αστυνομίας στους δρόμους.
Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα εξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου βρίσκονται οι περίπου 2.000 αγρότες της Κρήτης. Οι αγρότες πετούν προϊόντα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν περικυκλώσει το κτίριο.

Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση και στην πλατεία Καραϊσκάκη, όταν οι αγρότες επεδίωξαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.


Οι αγρότες θέλησαν να φέρουν το φορτηγό με τα προϊόντα έξω από το υπουργείο και να τα μοιράσουν στους περαστικούς. Ωστόσο, ο αστυνομικός κλοιός εμπόδισε το φορτηγό να προσεγγίσει το κτίριο του υπουργείου, γεγονός που εξαγρίωσε τους αγρότες.

Οι αγρότες έφυγαν από το υπουργείο και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου κυνήγησαν δύο περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έριξαν στο δρόμο τα προϊόντα τους

Λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και οι αγρότες από την Κρήτη επέστρεψαν στο υπουργείο όπου αυτή την ώρα πετούν στις διμοιρίες των ΜΑΤ τα προϊόντα τους και καπνογόνα.

Στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν ήδη φτάσει στο Σύνταγμα.


Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών. Σε  λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.
Το ταξίδι τους για Αθήνα έχουν ξεκινήσει και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης.  Ακόμη, όμως, δεν έχουν προσεγγίσει τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας.

Τα Τέμπη θα είναι ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Στην Αττική κλειστός θα είναι ο κόμβος Μαρκόπουλου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Στα διόδια των Αφιδνών έχουν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που ελέγχουν τις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Λίγο μετά τις 10 ξεκινούν το ταξίδι τους για την Αθήνα και οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια ώρα, συνδικάτα θα συγκεντρωθούν στην Κάνιγγος. Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι θα γίνει η συγκέντρωση των επιστημονικών φορέων.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».