Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας κυρία Laura Boldrini που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.
Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι αυτή η Ευρώπη δεν θα έχει κανένα μέλλον ως μια Ευρώπη φρούριο, ούτε αν υπάρχουν εσωτερικά κοινωνικά τείχη, πολλά χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο.
Η κυρία Boldrini τόνισε την ανάγκη να κληθούν οι πολίτες να αποφασίσουν τι είδους Ευρώπη θέλουν, υπογραμμίζοντας ότι τα Κοινοβούλια θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/8158407a-fc31-4ff2-a8d3-433701dbe6d4/2016_02_12_IMG_44.jpgΣτο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συνυπέγραψε Διακήρυξη με θέμα «Περισσότερη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», η οποία τονίζει τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές αξίες τις οποίες πρέπει να ενστερνιστούν και να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τρόπο αποτελεσματικό και βιώσιμο τις μεγάλες προκλήσεις των ημερών μας. Τη Διακήρυξη υπογράφουν επίσης οι Πρόεδροι της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου. 
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Δουζίνας και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιταλίας Ιωάννης Γκιόλας.       
          
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «είναι μια σημαντική στιγμή για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία οι χώρες μας, ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε». Όπως επισήμανε, «έχουμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε όλη η Ευρώπη να μπορέσει να κάνει μια ουσιαστική στροφή για την πολιτική αντιμετώπισή τους».
Ο κ. Βούτσης τόνισε με έμφαση ότι «αυτή η Ευρώπη, δυστυχώς, δεν θα έχει κανένα απολύτως μέλλον ως μια Ευρώπη φρούριο, αποξενωμένη από λαούς που μέσα από τις προσφυγικές ροές διεκδικούν τη δική τους παρουσία με σταθερότητα και ειρήνη». Και πρόσθεσε: «Δεν θα έχει κανένα μέλλον αν υπάρχουν εσωτερικά τείχη, πολλά χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, εσωτερικά τείχη κοινωνικά ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο ή εστίες πολέμου, όπως στην Ουκρανία, ή ακόμα και αδιαφανείς διαδικασίες με τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου, την  TTIP, η οποία έξω από τα μάτια των λαών και των αντιπροσώπων τους, εδώ και δύο χρόνια, διαμορφώνει μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις». Ο Πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στην ομόλογό του, τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι, μαζί σας, να εργαστούμε για μια διαφορετική αρχιτεκτονική της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι «η συμβολή των λαών σε αυτή την προοπτική είναι καθοριστική». 
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Κοινοβούλια πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιτύχουμε τη συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να επέλθει αλλαγή στην Ευρώπη. Το θέμα είναι να κληθούν οι πολίτες να αποφασίσουν τι είδους Ευρώπη θέλουν. Εμείς βεβαίως εκπροσωπούμε τους πολίτες, αλλά είμαστε σε μια περίοδο κρίσης και η πολιτική τείνει να είναι όλο και πιο απόμακρη. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει ένας τρόπος για να μπορέσουν οι πολίτες να εκφραστούν».
Η κυρία Boldrini ενημέρωσε τον κ. Βούτση ότι στον ιστότοπο του Ιταλικού Κοινοβουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ψηφιακή διαβούλευση όπου οι πολίτες καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις τρέχουσες ελλείψεις της Ε.Ε., τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο και ιδιαίτερα τις προοπτικές της Ένωσης.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στην κ. Boldrini αντίγραφο του πήλινου δίσκου της Φαιστού, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και έλαβε από την ομόλογό του ένα καμπανάκι για την έδρα του προεδρείου με την επισήμανση «δεν ξέρω πώς είναι οι βουλευτές στην Ελλάδα, αλλά στη δική μου χώρα αυτό το καμπανάκι είναι πάρα πολύ χρήσιμο». Το σχόλιο του κ. Βούτση ήταν ότι «κι εδώ είναι χρήσιμο, αλλά δεν το χρησιμοποιώ, μέχρι να χρειαστεί».
Σημειώνεται ότι ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αναστάσιος Κουράκης, θα συνοδεύσει αύριο, Σάββατο, την κ. Boldrini κατά την επίσκεψή της στη Λέσβο. 
Βασικός στόχος της επίσκεψης είναι η άμεση ενημέρωση της Προέδρου του Ιταλικού Κοινοβουλίου για το προσφυγικό ζήτημα και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων. Στο περιθώριο της επίσκεψης θα διεξαχθούν σημαντικές συναντήσεις με τοπικούς θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη θετική προσπάθεια της κοινωνίας της Λέσβου και σε αυτό το πλαίσιο η κ. Boldrini και ο κ. Κουράκης θα συναντηθούν, μεταξύ άλλων, και με τους δύο πολίτες της Λέσβου, την κ. Αιμιλία Καμβύση και τον κ. Στρατή Βαλιαμό, οι οποίοι έχουν προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.