Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Αλέξης Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαπλοκή - Κυριάκος: Εσείς είστε η διαπλοκή


Η μέχρι στιγμής συζήτηση δείχνει ποιοι θέλουν τελικά να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις της», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του, είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως «εδώ και πολλά χρόνια ακούμε τον όρο διαπλοκή, τώρα όμως ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τον όρο και πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, απέτισε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πιλότους του ελικοπτέρου που συνετρίβη και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τις οικογένειές τους. 

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση». Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι΄αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.
Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον συνεργάτη του, μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους, ε λοιπόν όχι δέκα, εκατό Παπασταύρους θα έχουμε που θα πληρώσουν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, τόνισε.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. «Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε» τόνισε.

Σε τρεις συνεδριάσεις, η ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση σήμερα θα αναλάβει να προχωρήσει τον διαγωνισμό μετά την εντολή της Βουλής, της εθνικής αντιπροσωπείας να προχωρήσει τον διαγωνισμό σε συνθήκες διαφάνειας και αυστηρής τήρησης της νομιμότητας όπως έχει καθήκον έναντι του ελληνικού λαού», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας τόσο στην ΝΔ όσο και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και σε όσους την υποστήριξαν, είπε πως επικαλούνται το Σύνταγμα εκείνοι που το παρέκαμψαν και λένε σε αυτή την κυβέρνηση με βάση το Σύνταγμα δεν δικαιούται να διεξάγει τον διαγωνισμό.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους κι όχι από τον άμεσο έλεγχο του ΕΣΡ. Αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε να διεξάγει το ΕΣΡ τον διαγωνισμό για τις άδειες θα το όριζε ρητά και δεν το έπραξε δίνοντας την ευχέρεια στη Βουλή να αποφασίσει» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αποφασίσετε να παραβιάσετε το Σύνταγμα κωλυσιεργώντας και εμποδίζοντας την εκλογή του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης εμείς δεν έχουμε παρά μόνο μια επιλογή να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να υλοποιήσουμε την λαϊκή επιλογή να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» προσέθεσε.

Κατέληξε μάλιστα, διαμηνύοντας πως η Βουλή, σήμερα, μετά τις εξαντλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξασφάλιση συναίνεσης για τον ορισμό του ΕΣΡ, δεν έχει παρά να αποφασίσει ότι τα ψέματα στο θέμα αυτό τελείωσαν, και κάλεσε «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».