Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δ Αβραμόπουλου



http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/styles/sc_640x430/public/article/2016-02/mitsotakis-avramopoulos.png?itok=awkbOQfh
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., είχε σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:


Δ. Αβραμόπουλος: «Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Νέας  Δημοκρατίας  και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στον κεντρικό αυτό ευρωπαϊκό θεσμό, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Και βεβαίως είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, λεπτομερώς, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο που μου έχει εμπιστευτεί η Επιτροπή και βεβαίως και η Ελλάδα. Και αναφέρομαι και σε θέματα ασφαλείας και στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Ειδικότερα για το δεύτερο, που - όπως γνωρίζετε – κυριαρχεί, όχι μονάχα σε ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια κλίμακα.

Η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση, διότι είναι ένα από τα σημεία εισόδου των μεταναστευτικών ροών. Όλον αυτόν τον καιρό προσπαθεί να χτίσει έναν μηχανισμό, που θα ανταποκρίνεται στην πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε.

Είναι δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του Ελληνικού λαού, αλλά και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο. Και αναφέρομαι στην ελληνική ακτοφυλακή, που πραγματικά δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο κομμάτι της διάσωσης.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι και άλλα ζητήματα, που αφορούν γενικότερα στην Ευρώπη. Κατά πόσο, δηλαδή, τα κράτη - μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Κυρίως  ως προς το κομμάτι που αφορά στη μετεγκατάσταση. Είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα, για τα οποία, με ιδιαίτερη χαρά, σημείωσε ο κ. Πρόεδρος ότι είναι ενημερωμένος και είχε την ευκαιρία και ο ίδιος να διατυπώσει τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του, για το πώς μπορούμε, ακόμα περισσότερο, να βελτιώσουμε την πολιτική της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ανθρωπιστικού ζητήματος.

Κύριε Πρόεδρε, και πάλι, σας καλωσορίζω. Καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Και βεβαίως είμαι πάντα στη διάθεση τη δική σας και της  χώρας μας, για καθετί που μπορεί να συμβάλλει στο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, με επάρκεια και πληρότητα, στην αποστολή που μας έχει τεθεί».


Κ. Μητσοτάκης: «Κύριε Επίτροπε, ευχαριστώ πάρα πολύ, καταρχάς για τα καλά σας λόγια και για την πολύ ουσιαστική ενημέρωση την οποία είχατε, και σήμερα, την ευκαιρία να μου κάνετε.

Έχετε βρεθεί σε ένα καθοριστικής σημασίας χαρτοφυλάκιο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως για την Ευρώπη. Διότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν υπάρχει ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Πράγματι, η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης.

Δυστυχώς, η ελληνική Κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την ένταση του προβλήματος. Θέλω να σημειώσω, όμως, ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σημαντική πρόοδος, όπως στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη.

Εμείς είπαμε και στην Ελλάδα, το είπαμε και εδώ στις Βρυξέλλες, ότι δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα και η χώρα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική. Όσο η χώρα μας είναι συνεπής στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταδείξουμε, και σε αυτούς,  που - πολλές φορές - μας κουνάνε το δάχτυλο, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις δικές της υποχρεώσεις. Ότι τα πολύ συγκροτημένα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή, με δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης, πρέπει να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν από τα κράτη – μέλη.

Και βέβαια και η Τουρκία πρέπει να αναλάβει και αυτή τις δικές της δεσμεύσεις σε σχέση με την ανάσχεση των ροών αυτών. Και, κυρίως, στο επίπεδο της εξάλειψης των δικτύων, των διακινητών ανθρωπίνων ψυχών, που δυστυχώς οργιάζουν σήμερα, προφανώς με την ανοχή της Τουρκίας.

Θέλω και δημόσια να σας συγχαρώ για την πρότασή σας και για την επιμονή με την οποία διεκδικείτε τη δημιουργία ενός σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και οποιαδήποτε συζήτηση για μετακίνηση των φυσικών γεωγραφικών συνόρων της Ελλάδος και της Ευρώπης στα βόρεια σύνορά μας είναι μια συζήτηση παντελώς άνευ αντικειμένου. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που και η Επιτροπή, αλλά και η κυρία Α. Μέρκελ έχουν τοποθετηθεί κατά της προοπτικής του κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας.

Τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ελπίζω, σύντομα, κάποια στιγμή, να φυλάσσονται από ένα ευρωπαϊκό σώμα στο οποίο προφανώς θα συμμετέχουν και θα έχουν καθοριστικό ρόλο οι Ελληνικές Δυνάμεις και το Λιμενικό,  το οποίο - όπως πολύ σωστά επισημάνατε - κάνει μια εξαιρετική δουλειά, σε αντίξοες συνθήκες.

Και θέλω και εδώ, από τις Βρυξέλλες,  να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, αλλά φυσικά και την Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της καταγραφής και της ταυτοποίησης στα hot spots. Αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασκευής των hot spots.

Και πάλι σας ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή, για την ενδελεχή ενημέρωση.

Και χαιρόμαστε πραγματικά πάρα πολύ, που σε αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες είστε εσείς αυτός που έχετε αναλάβει αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο  για την Ελλάδα και την Ευρώπη».