Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Πουλάνε χρυσό για να γεμίσουν τα ράφια των σούπερ-μάρκετς

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
 
Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε το διάταγμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο με το οποίο έθεσε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης». 
Πρόκειται για το διάταγμα που εκδόθηκε στις 15 Ιανουαρίου και στις 22 Ιανουαρίου είχε απορρίψει το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, που μετά τις τελευταίες εκλογές ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Η βενεζουελανού τύπου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτάξει μέσα ιδιωτικών επιχειρήσεων(μεταφορές, διανομή) για «να εγγυηθεί την πρόσβαση» σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και τον έλεγχο του συναλλάγματος. 

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς το διάταγμα έχει ισχύ από την έκδοσή του, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, καθώς οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να επικυρώνεται από τα κοινοβούλια.
Η Βενεζουέλα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς έχει βυθιστεί στην ύφεση, με τριψήφιο πληθωρισμό και σοβαρές ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, αφού η επιβολή συναλλαγματικών ελέγχων (σας θυμίζει τίποτε αυτό;)μείωσε τις εγκρίσεις χορήγησης δολαρίων για τις εισαγωγές προϊόντων.
Αποτέλεσμα: Άδεια ράφια μέσα στα καταστήματα και ουρές έξω από αυτά.
Η κρίση αποδίδεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, η αλήθεια ωστόσο είναι πως τα προβλήματα είναι χρόνια – πολύ περισσότερο που η Βενεζουέλα, δεύτερη σε αποθέματα πετρελαίου, χρησιμοποιεί τον μαύρο χρυσό για να κάνει πολιτική, διοχετεύοντάς τον σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε χώρες όπως η Κούβα.
Κάτι που έχει περάσει εντελώς απαρατήρητο, είναι πως στις 5 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για χρηματοδότηση από αυτή έναντι χρυσού που διαθέτει (gold swaps).
Κι’ αυτό, προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητα των εξωτερικών διαθεσίμων της, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλες αποπληρωμές χρέους φέτος.
Το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Καράκας φέτος σε εξυπηρέτηση χρέους φθάνει τα 9,5 δις δολάρια, ενώ το 64% περίπου των εξωτερικών διαθεσίμων της Βενεζουέλας, ύψους 15,4 δις δολαρίων, διατηρούνται σε ράβδους χρυσού, περιορίζοντας τη δυνατότητα της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο να διαθέσει γρήγορα σκληρό νόμισμα για την πληρωμή εισαγωγών ή την εξυπηρέτηση του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Δεκέμβριο του 2015, η Deutsche Bank και η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν φέτος ένα gold swap.
Τα gold swaps επιτρέπουν σε κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτούνται με μετρητά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναντι δανεισμού του χρυσού τους για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν πρόκειται δηλαδή για πώληση χρυσού, αλλά για ένα είδος ενέχυρου. 
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας έκανε το 2015 ένα swap με τη Citibank του Citigroup. Υποστηρίχθηκε μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα έβγαλε ένα απροσδιόριστο ποσό χρυσού εκτός της χώρας, προκειμένου να γίνει η πιστοποίησή του, που είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις τέτοιων ανταλλαγών. 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο χρυσός έχασε το «πιστοποιητικό καλής παράδοσης» το 2011, όταν ο Τσάβες τον μετέφερε από ξένες τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.
Η συζήτηση για τον χρυσό της Βενεζουέλας έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2015, όταν το Καράκας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες της Wall Street για τη δημιουργία ενός swap χρυσού, που θα έδινε τη δυνατότητα στη χώρα να νομισματοποιήσει χρυσό αξίας περίπου 1,5 δις δολαρίων.
Σημειώστε ότι η χώρα που δίνει ενέχυρο τον χρυσό της, έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης επαναγοράς του τέσσερα χρόνια από την πρώτη συναλλαγή.
Αυτή είναι η κατάσταση στην τσαβιστική Βενεζουέλα, όπου πλέον η τσαβιστική κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με το τσαβιστικό κοινοβούλιο (έτσι ονομάζονται), αν και πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί ένας ένθερμος αντιτσαβιστής. 
Μεγάλη απογοήτευση για τον… τσαβιστικό ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που είχε κατατάξει τη Βενεζουέλα μεταξύ των χωρών που «ξεπέρασαν την κρίση με κοινωνική συνοχή»!

elzoni.gr