Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Στο επίκεντρο η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Συνεδρίαση ΚΟ πριν από την Ολομέλεια για τη συμφωνία

Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Συνεδρίαση ΚΟ πριν από την Ολομέλεια για τη συμφωνία
Αθήνα
Σε θέσεις μάχης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Αυτήν την ώρα, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η στάση που θα τηρήσουν τα μέλη της κατά την ψηφοφορία.

Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, καθώς και ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τις έδρες τους.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, «συμφωνία ή καταστροφή», τρομοκρατικό και τόνισε ότι υπάρχουν άλλες «προοδευτικές εναλλακτικές», αρκεί να υπάρχει η γενναιότητα να εφαρμοστούν.

Το απόγευμα της Τρίτης, σε συνεδρίαση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να τάχθηκε υπέρ της δραχμής και ανέλυσε ένα «σχέδιο».

Οι δηλώσεις του Π.Λαφαζάνη προκάλεσαν αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών του Νίκου Παππά και του Σταύρου Κοντονή, που ζήτησαν από τον κ. Λαφαζάνη να διευκρινίσει τις εναλλακτικές αυτές. Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «ριφιφί» αναφερόμενος στην πρόταση για λήψη 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, ο Στάθης Λεουτσάκος, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, τόνισε ότι δεν πρέπει να περάσει η συμφωνία, αλλά αν περάσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα βρεθούν σε κοινωνικούς αγώνες για να ανατραπεί. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η νομισματική αυτοτέλεια είναι μονόδρομος».

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη της ψήφου για τη συμφωνία, τουλάχιστον 108 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που τάσσονται κατά της συμφωνίας, προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών ζητώντας άμεση σύγκληση του οργάνου.

Την ενότητα του κόμματος υπερασπίζεται ο Αλ.Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι επιθυμία του είναι να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος.

Σημείωσε ότι σέβεται τις απόψεις των συντρόφων του, ωστόσο τόνισε ότι καθένας φέρει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις του, φέρει πολιτική ευθύνη για το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί η απόφασή του.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία είναι προϊόν σκληρής και εκδικητικής στάσης των εταίρων, ωστόσο το εναλλακτικό σενάριο ήταν η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ, δηλαδή η εκδοχή Σόιμπλε.

Σημείωσε, ακόμη, ότι κάποιοι στην Ευρώπη θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν αυτή η κυβέρνηση αποτελούσε παρένθεση. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, δεν θα προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας πως δεν είναι η δική του επιλογή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά των διαγραφών και υπέρ του διαλόγου, παραπέμποντας πάντως στα όργανα του κόμματος.

Ο παράγοντας «Ζωή Κωνσταντοπούλου»


Ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Στην παρέμβασή της, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, έθεσε θέμα εκβιασμού του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Βουλής, μέσω και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που επιβλήθηκαν για την ψήφιση της συμφωνίας. Υπογράμμισε πως η Βουλή δεν πρέπει να επιτρέψει και να αποδεχθεί αυτόν τον εκβιασμό, που εξαιτίας του διακυβεύεται η δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου.

Ερωτηθείς για τη στάση της Προέδρου της Βουλής, ο πρωθυπουργός είπε χθες: «Όλοι όσοι έχουμε θεσμική ευθύνη, δεν είμαστε δικτάτορες. Το ίδιο και εγώ και η Πρόεδρος της Βουλής». Επισήμανε ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, σύμφωνα με τη συνείδησή του και τη θεσμική του θέση.

Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ