Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ο Τσακαλώτος θυμήθηκε τον Τσου Εν Λάι και η Ζωή στο αντάρτικο

Βουλή LIVE: Η Ζωή μίλησε - Περιμένουν να μιλήσει και ο Βαρουφάκης
Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετα τις 10.00 το πρωί με την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου στις

Επιτροπές της Βουλής. Υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει το μεσημέρι και γύρω στις 14.00 με 15.00 θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής, η συνεδρίαση για κατεπείγον νομοσχέδιο διαρκεί εως 10 ώρες.

Στόχος είναι η ψηφοφορία να έχει γίνει πριν από τα μεσάνυχτα, αλλά αυτό στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει επιτευχθεί...
 Στις 13.00, αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κεκλεισμένων των θυρών όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα δώσει οδηγίες για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία. Η Νέα Δημοκρατία αν και αναγνωρίζει πως τα μέτρα είναι πολύ δύσκολα, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς θεωρεί πως η συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος.

Επίσης, συνεδριάζει, στις 2 μετά το μεσημέρι, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τη στάση του  κόμματος.

Στο αντάρτικο η Ζωή


Η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση, είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας με την ιδιότητα της βουλευτού.

Η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι «η Βουλή δεν μπορεί να νομοθετεί με τόσο ασφυκτικές διαδικασίες που θέτουν εν αμφιβόλω την ποιότητα της δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν συμπίπτει τοποθέτηση εκείνων που καταγράφουν τον εκβιασμό με εκείνους που έχουν συμπράξει και θέλουν μέσα από υλοποίηση αυτή να αντλήσουν επιχειρήματα δικαίωσης».

Είπε ακόμα ότι: «Αισθάνθηκα πραγματική αγανάκτηση όταν άκουσα κ. Μέρκελ που δεν έχει εξουσία επιβολής στο ελληνικό κοινοβούλιο να ανακοινώνει τι, πως και πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για ασφυκτικές διαδικασίες, υπό τις οποίες δεν μπορεί να νομοθετεί η Βουλή και οι οποίες "θέτουν εν αμφιβόλω την ποιότητα της δημοκρατίας" και αποκάλυψε ότι η λάθος ημερομηνία στο χειρόγραφο σημείωμά της πάνω στο νομοσχέδιο (σ.σ. έγραφε ημερομηνία παραλαβής του νομοσχεδίου 15/7) η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε πως αντίθετα με ό,τι πίστεψαν όλοι, δεν ήταν λάθος αλλά "καταγραφή του εκβιασμού"!
 "Απευθύνουν εκβιασμό στην κυβέρνηση και τη Βουλή" είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για κάποιους που έχουν συμπράξει στον εκβιασμό αυτό και για κάποιους που ψάχνουν δικαίωση στην αντιευρωπαϊκή και λαϊκή πολιτική.

"Αισθάνθηκα αγανάκτηση όταν άκουσα την κα Μέρκελ, μια αρχηγό κράτους, που δεν έχει εξουσία επιβολής στο ελληνικό κοινοβούλιο, να ανακοινώσει τι και πως θα ψηφιστεί και πότε θα ψηφιστεί από τη Βουλή" επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας αντιδράσεις, χαμό και φωνές στην αίθουσα.

"Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσης σύνοψης ψήφισης, αν υλοποιηθεί, μέσω εκβιασμού σε πρωθυπουργό και Βουλή" συνέχισε και... αποθέωσε τον Αλέξη Τσίπρα. "Τιμώ αφάνταστα τον πρωθυπουργό και θέλω να επισημάνω μια διάσταση, τη στάση ανυπέρβλητης ανιδιοτέλειας του πρωθυπουργού αλλά η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που γίνεται στην κυβέρνηση".

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε επίσης για στοιχεία που η Βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να λάβουν υπόψιν και αναφέρθηκε στη νέα έκθεση του ΔΝΤ που ήρθε στο φως χθες για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. "Είναι επιτυχία που συνομολογούν τα επιχειρήματα της χώρας", είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Και συνέχισε με νέες βολές κατά της κυβέρνησης: "Υπάρχουν στοιχεία που η Βουλή και ο λαός έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν και κάποιοι εκτός επικράτειας και εντός επιδιώκουν αυτά τα στοιχεία να μην αξιοποιηθούν….

Ως ΠτΒ, έχοντας πλήρη επίγνωση, νομίζω πως είναι υποχρέωση της Βουλής και των θεσμικών εγγυητών να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός που απευθύνεται στην κυβέρνηση να ολοκληρωθεί. να ενημερώσουμε το λαό για τον εκβιασμό και να ζητήσουμε από τους δανειστές να σεβαστούν. Δεν μπορεί το Κοινοβούλιο να νομοθετεί υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες".

Νωρίτερα και φτάνοντας στην Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

Στην σύντομη συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να σχολιάσει τα όσα φέρεται να είπε χθες, σε σύσκεψη της Αριστερής Πλατφόρμας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχετικά με το Plan B που είχε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει τη χώρα σε εθνικό νόμισμα παίρνοντας από την Τράπεζα της Ελλάδος τα 22 δισ. ευρώ, με τα οποία θα πλήρωνε μισθούς και συντάξεις, ενώ στο μεσοδιάστημα θα τύπωνε εθνικό νόμισμα.

«Θα μιλήσετε σήμερα επί του νομοσχεδίου;» ρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης για να απαντήσει: «Μπορεί κανείς να με σταματήσει εμένα να μιλάω; Βεβαίως και θα μιλήσω».

Τσακαλώτος: Θυμήθηκε τον Τσου Εν Λάι
«Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η συμφωνία», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πρόσθεσε: «Είναι μία δύσκολη συμφωνία που μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη. Υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα που, υπό όρους, αν λυθεί το πρόβλημα του χρέους και υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα, αν ο κόσμος το δει από την αισιόδοξη πλευρά ότι έφυγε το grexit για πάντα, μπορεί να δώσει ανάπτυξη. Αυτή τη συμφωνία θα τη δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε 3-4 εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο. Τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και προπάντων με γνώμονα τη μεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στους βουλευτές που συμμετέχουν στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών που συζητούν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας.

 ne