Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Νέα συνθήκη των Βερσαλλιών η συμφωνία με τα προαπαιτούμενα

Βαρουφάκης: Νέα συνθήκη των Βερσαλλιών η συμφωνία με τα προαπαιτούμενα
Νέα συνθήκη των Βερσαλλιών, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα προαπαιτούμενα μέτρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει πως αποδομήθηκε το μέλλον του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόϊμπλε τον οποίο κατηγόρησε ότι εργάστηκε σκληρά για να επιβάλει μια τιμωρητική πολιτική απέναντι σε ένα λαό που τόλμησε να αντισταθεί και υποστήριξε ότι με τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα, θα υπάρξουν απώλειες στο ΑΕΠ 20 δισ.

«Είμαστε εδώ για ένα απλό λόγο. Γιατί απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις.Γιατί οι δανειστές μας αρνήθηκαν να συζητήσουν το μόνο ζητούμενο που ήταν η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η πενταετής καταστροφική δήθεν λογική ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έρθει μετά, μας επιβλήθηκε ακόμα μια φορά. Μας επιβάλλεται μια συγκεκριμένη πολιτική των δανειστών και του κ. Σόϊμπλε. Με αυτό το πακέτο καλούμαστε και μας επιβάλλεται να επικυρώσουμε την ίδια λογική. Μια ταξική χρηματοδότηση», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι επικροτεί τις προσπάθειες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και κατανοεί, όπως είπε, ότι νερώνει λίγο το κρασί της κακεντρέχειας, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες ότι αύριο στο Eurogroup θα υπάρξει κατάληξη, όπως ελπίζει η κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε ακόμα λόγο για ιερό καθήκον που έχει η κυβέρνηση να απαντήσει στο απλό ερώτημα, αν αυτή συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη και υποστήριξε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και ένα πακέτο χωρίς ποσοτική χαλάρωση ως προαπαιτούμενο θα καταδείξει απώλειες στο ΑΕΠ της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.

Επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Βαρουφάης και για το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, χαρακτηρίζοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα όσα εκτιμώνται για αποπληρωμή του χρέους και για ανάπτυξη.

«Καλούμαστε να υπογράψουμε μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών με αυτά που έχουμε μπροστά μας. Εμείς προτείναμε μια έντιμη συμφωνία που από κοινού με την Καγκελαρία ετοιμάζαμε να κάνουμε για να απομονώσουμε τον κ. Σόϊμπλε. Ο κ. Σόϊμπλε εργάστηκε σκληρά για να επιστρέψει η τιμωρητική συμφωνία απέναντι στον ελληνικό λαό που τόλμησε.

Είμασταν και είμαστε ενωμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει πως αποδομήθηκε το μέλλον αυτού του λαού», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.