Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

«Συγγνώμη, αλλά για την ήττα του Σιν Φέιν θα μιλήσει κανείς;»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Υπάρχει και μια επίσης πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία:
Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι ενωτικοί του DUP κέρδισαν 8 έδρες, τις διπλάσιες από το Sinn Fein, που έχασε τα προπύργιά του στο Φέρμαναγκ και στο Σάουθ Τάιρον.
Παρ’ όλα αυτά, ο ηγέτης του κόμματος από το… 1983, Τζέρι Άνταμς, θερμός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, δεν σκέφθηκε καν να παραιτηθεί – αν και το κόμμα του δια της βίας εξέλεξε τέσσερις από τους 18 υποψηφίους του και έχει δηλώσει πως και αυτοί δεν θα καταλάβουν τις έδρες τους στο Ουεστμίνστερ.
Δεν βλέπω, ωστόσο, κανέναν από τους θιασώτες των…
συγκρίσεων να κάνει καμιά αναφορά στον Τζέρι Άνταμς, που υπέστη συντριβή στην Β. Ιρλανδία και βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματός του για πάνω από τριάντα χρόνια!
Θυμίζω ότι προεκλογικά ο κ. Άνταμς είχε τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα για να του εκφράσει την υποστήριξή του και να τον διαβεβαιώσει ότι «από την Δευτέρα το Σιν Φέιν θα βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»!
Θυμίζω επίσης την πανηγυρική υποδοχή (υποδοχή ροκ σταρ την είπαν) που τα στελέχη του Σιν Φέιν επιφύλαξαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο συνέδριό τους στο Ντέρι, στις αρχές Μαρτίου.
Και την βεβαιότητα του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος είπε πως «ΣΥΡΙΖΑ, Ποδέμος και Σιν Φέιν αλλάζουν την Ευρώπη»!
Η οποία (βεβαιότητα) εκφράστηκε δυο μέρες αργότερα κατά την ομιλία του κ. Τσακαλώτου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Greece Solidarity Campaign σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου. «Όπως είπε, αν κόμματα όπως το Σιν Φέιν στην Βρετανία και το Ποδέμος στην Ισπανία πάνε καλά στις εκλογές που έχουν στις χώρες τους, τότε θα μεγαλώσει και η πίεση προς την ΕΕ για την αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης».
Μάλιστα. Τι γίνεται τώρα που το Σιν Φέιν καταποντίστηκε και η δύναμη των Ποδέμος εξατμίζεται; 
Προφανώς θα αναλάβει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την Ευρώπη…

elzoni.gr