Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Χιλιάδες οι πιστοί που έχουν προσκυνήσει τη λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας Σκληρή παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου με πολιτική χροιά «φωτογραφίζει» Θεοδωράκη και Φίλη

Σκληρή παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου με πολιτική χροιά «φωτογραφίζει» Θεοδωράκη και Φίλη 
 Χιλιάδες οι πιστοί που έχουν προσκυνήσει τη λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται, για πέμπτη μέρα, η προσέλευση των πιστών στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής. Δεκάδες εκατοντάδες πιστοί χριστιανοί, κάθε ηλικίας, από όλη τη χώρα, προσέρχονται με ευλάβεια στον ναό και περιμένουν υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που έχει σχηματιστεί προκειμένου να ασπαστούν το ιερό λείψανο και να απευθύνουν παράκληση στην Αγία. Μάλιστα, μεγάλη εντύπωση έχει δημιουργήσει η παρουσία πολλών νέων ατόμων.

Καθημερινά, το προσκύνημα αρχίζει στις 06.30 και ολοκληρώνεται στις 21.30, ενώ παράλληλα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες. Η προσέλευση των πιστών θα συνεχιστεί αμείωτη, ως φαίνεται, έως την ημέρα της αναχώρησης του ιερού σκηνώματος, την Κυριακή 24 Μαΐου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν σκέψεις για παράταση της παραμονής του στην Αθήνα λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται πως παράταση δεν θα δοθεί.

Αύριο το πρωί, 10.00-1200, η λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας αναμένεται να μεταφερθεί στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», για να προσευχηθούν οι ασθενείς.

Με αφορμή την επικείμενη μεταφορά των ιερών λειψάνων στο νοσοκομείο και σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που προκαλεί αυτή η μεταφορά, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολικής Διακονίας» επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος δήλωσε: «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε ή να αμφισβητήσουμε ή να απορρίψουμε την ιατρική επιστήμη, γι' αυτό μαζεύουμε και φάρμακα...».

«Η συμβολική έξοδος του ιερού λειψάνου σε ένα νοσοκομείο της χώρας, το αντικαρκινικό νοσοκομείο του ”Αγίου Σάββα”, είναι συμβολική ακριβώς γιατί η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των λοιμωδών νοσημάτων. Πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη την ιστορία αυτής της τοπικής κοινωνίας. Εδώ υπήρχε το προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, 50 μέτρα πιο πάνω ήταν η γειτονιά των λεπρών, πιο κάτω είναι το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων, στη γωνία είναι το δημόσιο ψυχιατρείο. Όλα αυτά χτίστηκαν από την Πολιτεία που σεβάστηκε την παράδοση αυτού του λαού και συνέδεσε όλα αυτά τα θεραπευτικά ιδρύματα με το σπίτι της Αγίας Βαρβάρας», προσέθεσε ο επίσκοπος Φαναρίου.





Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αθρόα προσέλευση του χριστεπώνυμου πλήθους, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι που έρχονται εδώ μας δείχνουν κάθε μέρα ότι έχουν ανάγκη να ακουμπήσουν κάπου, να διατηρήσουν πνευματικές αντιστάσεις. Αυτός ο λαός δίδει ένα μάθημα σε όλους εμάς».
Πολιτική χροιά έχει για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία «φωτογραφίζει» τον Πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, αναφορικά με δηλώσεις τους που απασχόλησαν τα μέλη του ανώτατου εκκλησιαστικού οργάνου κατά τις πρόσφατες συνεδρίες του μηνός Μαΐου.

Ακολουθεί ολόκληρο το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

"Τη στιγμή που ο τόπος μας διέρχεται μακροχρόνια και πολύπλευρη κρίση και η υπεύθυνη Κυβέρνηση δίνει τη μάχη για το αύριο της χώρας, δυστυχώς συνέβησαν κατά τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά γεγονότα, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν ήταν δυνατό να μην απασχολήσουν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο κατά τις πρόσφατες συνεδρίες του μηνός Μαΐου ε.ε.

1. Αρχηγός νεότευκτου πολιτικού κόμματος, προφανώς για λόγους πολιτικού ωφέλους, σχολίασε αρνητικά και διαμαρτυρήθηκε για την καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου στο ακριτικό χωριό Εχίνος της ορεινής Ξάνθης, η οποία πραγματοποιείται χάριν των Ορθοδόξων που εκείνη την ημέρα λόγω υπηρεσίας υποχρεούνται να ευρίσκονται εκεί. Με τη στάση του αυτή δείχνει να αγνοεί, ως μη ώφελε, την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη, οι οποίοι μάλιστα για τις δηλώσεις αυτές διαμαρτυρήθηκαν με δημοσιεύματα. Πρέπει να υπογραμμισθεί για όσους αγνοούν τα πράγματα στη Θράκη, ότι παρεμβάσεις μακρόθεν είναι επικίνδυνες, όπως και η καλλιέργεια διχαστικών τάσεων, σε περίοδο μάλιστα που η ενότητα πρέπει να επιδιώκεται και με θυσίες.

2. Εξ αφορμής της αφίξεως εκ Βενετίας των Τιμίων Λειψάνων της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ύστερα από χίλια χρόνια και πλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του πρώτου κόμματος εξέφρασε απόψεις προσβλητικές για το θρησκευτικό συναίσθημα και τις παραδόσεις του λαού μας. Ο ίδιος ο λαός όμως, με την αθρόα και συνεχή συμμετοχή του στο Προσκύνημα και τις Ακολουθίες, δίνει ηχηρή απάντηση στα όσα ασεβώς διατυπώθηκαν και διασαλπίζει την πίστη και την αφοσίωσή του στα όσια και ιερά της Εκκλησίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζοντας τη λύπη της για τα όσα ατυχώς συνέβησαν και διετυπώθησαν, συγχαίρει τον ευσεβή λαό μας, τον φύλακα της Ορθοδόξου Παραδόσεως, τον οποίο με όλες τις δυνάμεις της και με στοργή διακονεί, και εύχεται ο Αναστάς Κύριος να καταυγάζει στις καρδιές όλων το ανέσπερο Φως της ελπίδας της Αναστάσεως, η δε Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα να συμπαρίσταται στον δύσκολο καθημερινό αγώνα."