Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η κυβέρνηση τελικά εισάγει δυστυχώς την φορολόγηση των επιδοτήσεων για πρώτη φορά»

Σε ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών προχωράει η κυβέρνηση, μέσα από την προώθηση και εφαρμογή νέων νομοθετικών Πράξεων Περιεχομένου, οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου  κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη σημερινή τοποθέτηση του στη Βουλή, τόνισε πως για πρώτη φορά εισάγεται η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων στη χώρα μας.


«Η κυβέρνηση τελικά εισάγει δυστυχώς την φορολόγηση των επιδοτήσεων για πρώτη φορά, παρά την προσπάθεια της να πείσει πως θα ισχύσει το αφορολόγητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ” και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (Α 35) και άλλες διατάξεις»

Αναλυτικά ο κ. Κεγκέρογλου δήλωσε: «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε- όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.- φορολόγηση επιδοτήσεων, αγροτικών ενισχύσεων και βεβαίως αποζημιώσεων. Δεν υπήρχε καμία αναφορά πουθενά και καμία νομοθέτηση στο παρελθόν. Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση να εισάγει για πρώτη φορά νομοθετικά τη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων. Αυτό επαναλαμβάνω συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και πρέπει να το επισημάνουμε.

 «Σπάει» για πρώτη φορά αυτό το οποίο ίσχυε ως Αρχή και στην Ελλάδα και σε όλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και του χρόνου θα έχουμε μια διάταξη στην οποία πιθανότατα θα λέει ότι οι αγρότες θα πρέπει να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Αυτό λοιπόν δεν εξισορροπεί την εισαγωγή για πρώτη φορά της φορολόγησης των ενισχύσεων. Θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος και ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης.

Τέτοιος διάλογος δεν υπήρξε και το νομοθέτημα αυτό έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Έρχεται βεβαίως να καταρρίψει και ένα επιχείρημα της κυβέρνησης, σε σχέση με τη μη δυνατότητα αντιμετώπισης του φορολογικού, που έχει κενά και το οποίο ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα. Το φορολογικό των αγροτών έχει κενά και με τις πρόσθετες ρυθμίσεις που γίνονται θα οδηγήσει στην υπερφορολόγηση τους».

Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε πως έχει προτείνει -έστω για φέτος- στην εφαρμογή του συστήματος εσόδων-εξόδων να δεχτεί η κυβέρνηση να υπάρχουν ως έξοδα τεκμαρτά, ισόποσα του 20% των εσόδων, χωρίς παραστατικά, έτσι ώστε να υπάρξει μια εξισορρόπηση στη ζημιά που θα υποστούν οι αγρότες.