Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Μεταναστευτικό-προσφυγικό στο επίκεντρο της 2ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Ένωσης για τη Μεσόγειο

  
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό και οι πρόσφατες ανθρώπινες τραγωδίες στη Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Στη Διάσκεψη μετείχαν 23 από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, χώρες του Μεσογειακού νότου και χώρες της βόρειας Αφρικής.


Οι Προέδροι των Κοινοβουλίων συμμετείχαν σε συζήτηση με θέμα «Μετανάστευση, άσυλο και ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωμεσογειακή περιοχή», κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι πρόσφατες τραγικές εξέλιξεις στη Μεσόγειο, οι επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και η ανάγκη για μια ανθρωπιστική και δικαιοκρατική προσέγγιση της μετανάστευσης και των προσφυγικών ρευμάτων.

Ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση της τελικής διακήρυξης που υιοθετήθηκε (http://paufm.org/Future_Meetings/Docs/IISummit-of-Speakers_Lisbon-11MAY2015/DeclaracaoCimeira_EN.pdf), είχε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Κατόπιν παρέμβασής της περιλήφθηκε συγκεκριμένη αναφορά, σύμφωνα με την οποία η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων δεν επιτρέπεται να γίνεται με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με διακύβευση της ανθρώπινης ζωής ή με παράπλευρες απώλειες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού της αρχής της μη επαναπροώθησης, του δικαίου του ασύλου και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Την παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε η Πρόεδρος του ιταλικού Κοινοβουλίου κ. Λάουρα Μπολντρίνι και υιοθέτησε ομόφωνα η Διάσκεψη.

Στην παρέμβασή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «τα Κοινοβούλια πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο από αυτόν της παρατήρησης και της εξαγωγής συμπερασμάτων», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι κατά την πάταξη της διακίνησης ανθρώπων δεν πρέπει να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και πως η παραχώρηση ασύλου δεν είναι πράξη ελεημοσύνης, αλλά διεθνής υποχρέωση και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. «Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός πρέπει να καταπολεμηθούν», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι η λογική της μηδενικής ανοχής και της Ευρώπης-φρούριου εξέθρεψε και διόγκωσε αυτά τα φαινόμενα. Επίσης, η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι το κανονιστικό πλαίσιο του Δουβλίνου έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι η αναθεώρησή του αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Τη διακήρυξη της διάσκεψης υιοθέτησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πάσος Κοέλιο, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό με το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, ενώ τους Προέδρους των Κοινοβουλίων υποδέχθηκε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, στον οποίο επιδόθηκε η διακήρυξη, για να την υιοθετήσει και αυτός με τη σειρά του.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε επαφές με τους ομολόγους της, τους οποίους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.