Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τεράστιες οι καταστροφές από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας


Τεράστιες οι καταστροφές από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Τις πληγές τους από την κακοκαιρία μετρούν πολλές περιοχές της χώρας. Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στην Ήπειρο, προβλήματα και στον Έβρο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε ασφαλή μέρη μεταφέρθηκαν κάτοικοι της κοινότητας Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, η οποία ήταν αποκλεισμένη λόγω κατολισθήσεων από το απόγευμα της Κυριακής.
Συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ναυπακτίας, με τη βοήθεια ανδρών της 6ης ΕΜΑΚ, κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα και έτσι έγινε δυνατή η απομάκρυνση των κατοίκων. Πριν ανοίξει ο δρόμος, ελικόπτερο μετέφερε στη Ναύπακτο μία ασθενής, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, τα σοβαρότερα προβλήματα υπάρχουν στην ορεινή Ναυπακτία και στον δήμο Θέρμου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα των κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο, όπου κάθε 100 ή 500 μέτρα καταγράφεται και μία κατολίσθηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύχθηκαν δημοτικές και τοπικές κοινότητες δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα Πλάκας Καλαβρύτων, μετά τις σοβαρές καταστροφές που σημειώθηκαν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την έντονη βροχόπτωση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου στον Δήμο Μεσολογγίου. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Παρακαμπυλίων, Παναιτωλίου, Παραβόλας, Μακρυνειας και Αρακύνθου στον Δήμο Αγρινίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών, Ποδογόρας, Αγριδίου, Πετσάλια και Φράγκου στον Δήμο Αμφιλοχίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Αργυρού, Πηγαδίου, Θεοτόκος, Χαλικίου, Κόνισκας, Διπλατάνου, Αμβρακιάς και Κοκκινόβρυσης στον Δήμο Θέρμου.

Στον Δήμο Ναυπακτίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές ενότητες Κλεπά, Γραμμένη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, Καλλονή, Κυδωνιά, Γρηγόρι, Ελατόβρυση, Τερψιθέα, Κοκκινοχώρι, Ασπριά και Αμπελακιώτισσα, καθώς και η δημοτική ενότητα Πυλήνης.

Επίσης, εγκρίθηκε το αίτημα και κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το δημοτικό διαμέρισμα Πλάκας του δήμου Καλαβρύτων, ύστερα από τα σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα που ξεκίνησαν το περασμένο και εξακολουθούν να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Δευτέρας έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στην Ήπειρο, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε συναγερμό.

Στην Άρτα, στον κάμπο της Περάνθης και ειδικά στο χωριό Λουτρότοπος, νέα πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν από τα ξημερώματα, καθώς δεν άντεξε το ανάχωμα που υπάρχει στην περιοχή. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία, για τη δημιουργία νέου αναχώματος.

Η κήρυξη ως πλημμυροπαθών των περιοχών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και ο άμεσος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές στους δήμους της Θεσπρωτίας, ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν την ευρεία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, με τη συμμετοχή των δημάρχων της περιφερειακής ενότητας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η εθνική οδός Ιωαννίνων- Άρτας, λόγω της μεγάλης καθίζησης που έχει υποστεί το οδόστρωμα στην περιοχή του Τερόβου, έκλεισε, με απόφαση της περιφέρειας Ηπείρου. Η κίνηση γίνεται μέσω επαρχιακών οδών.
Στο μεταξύ, στον νομό Ιωαννίνων χιονίζει από το πρωί σε περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο από 500 μέτρα και πάνω. Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο εργάζονται για τον αποχιονισμό 30 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου.

Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στον Έβρο, από την εισχώρηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλογκρατς στη γειτονική Βουλγαρία που είχε ως αποτέλεσμα τα νερά να εισχωρήσουν αρχικά στον ποταμό Άρδα και εν συνεχεία στον Έβρο.

Έχει ήδη αποκλειστεί μεγάλο μέρος της Εθνικής Οδού Ορεστιάδας – Ορμενίου που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα επειδή τα νερά έχουν καλύψει το οδόστρωμα, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο τελωνείο στις Καστανιές που έχει προσωρινά αναστείλει τη λειτουργία του.
Μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν και μέσα στον οικισμό των Καστανιών χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για κατοικίες ή καταστήματα, ενώ από τα νερά που έχουν εισχωρήσει στην ελληνική πλευρά καταστράφηκε σε μήκος εκατό περίπου μέτρων και ένα μέρος του αποτρεπτικού φράχτη στον βόρειο Έβρο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας.

Στην Τρίπολη, λόγω της κακοκαιρίας έπεσε γέφυρα και υποχώρησε μέρος του οδοστρώματος στην επαρχιακή οδό Περδικονερίου-Φτεριάς στη Γορτυνία, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία. Εξάλλου προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με πτώσεις δέντρων, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές και σε πολλές καλλιέργειες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ