Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Μιχελάκης: Θα εκκαθαρίσουμε τις δημοτικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, ο Γιάννης Μιχελάκης, αναφέρθηκε συνοπτικά στο μέχρι τώρα έργο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τα όσα σχεδιάζονται να γίνουν.
Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι προετοιμάζεται η ολοκλήρωση της εφαρμογής του Καλλικράτη και οι αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις, και αναμένεται να ζητήσει ο ίδιος από τα κόμματα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής «για να ακουστούν όλες οι προτάσεις για το σημαντικό αυτό θέμα».

Αναφορικά με τη κινητικότητα, στόχος είναι όπως είπε ο κ. Μιχελάκης «να υπάρξουν ρεαλιστικές, δίκαιες και κοινωνικά ευαίσθητες λύσεις, αλλά και καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη μέσα από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των Δήμων. Συμφωνήσαμε μετά από εξαντλητικό διάλογο την  πρόταση για τη διαδημοτική εθελοντική, κινητικότητα, που ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ενώ πρόσθεσε:
«Καταβάλλουμε ταυτόχρονα κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε προβλήματα στους Δήμους που έχουν έλλειψη  προσωπικού μέσω της προσωρινής διαθεσιμότητας, μέσα από την οποία θα προκύψουν μετακινήσεις από Δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό στους Δήμους που έχουν κενά. Σχεδιάζουμε, ταυτόχρονα, την εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν ούτε να σταθούν στα πόδια τους, ούτε το έργο που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας και επιβάρυναν το φορολογούμενο πολίτη».
Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ακόμη πως σχεδιάζεται η θεμελίωση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων και μέσα από τη μεταφορά του φόρου ακινήτων: «Αντί το κράτος να χρηματοδοτεί τους δήμους, να τους εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης του φόρου ακινήτων.  Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται στις περισσότερες προηγμένες χώρες με θετικά αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται διαβούλευση, καθώς και πολλή και καλή προετοιμασία».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η  αναμόρφωση του πλαισίου που αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων, έτσι ώστε να μην μένει καμία σκιά σε ό, τι έχει να κάνει με το πολιτικό χρήμα, ενώ «εθνική υποχρέωση»“ είναι «η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την ψήφο των ομογενών. Το προσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και σύντομα θα ξεκινήσει σχετικός διάλογος». Παράλληλα, προετοιμάζεται ταυτόχρονα η θέσπιση νέου Κώδικα Ιθαγένειας, που να λύνει, ανάμεσα στ’ άλλα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα.
«Ολοκληρώσαμε και φέρνουμε στη Βουλή τον Κώδικα για τη μετανάστευση. Κωδικοποιούμε μέσα σε ένα ενιαίο κείμενο 21 νόμους 8 Προεδρικά Διατάγματα και 42 Υπουργικές Αποφάσεις. Απλοποιούμε πολύπλοκες χρονοβόρες και τις περισσότερες φορές περιττές διαδικασίες. Το σπουδαιότερο : από το 2008 είχαμε 10.500 εκκρεμείς αιτήσεις για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους, τις οποίες μέσα σε 7 μήνες τις διεκπεραιώσαμε», τόνισε ο κ. Μιχελάκης για να προσθέσει αμέσως μετά πως:
«Διπλασιάσαμε το ρυθμό απόδοσης ιθαγένειας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο και μετατρέψαμε το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς  σε αορίστου χρόνου απαλλάσσοντας από τη μεγάλη ταλαιπωρία της ανανέωσης 100.000 βορειοηπειρώτες. Στις προτεραιότητές μας είναι -το τονίζω άλλη μια φορά- και η αντιμετώπιση -με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία- μιας σειράς παθογενειών, που ταλαιπωρούν τους δήμους και τους δημότες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Μιχελάκης.