Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Βρούτσης: Σταθερός μέχρι το 2016 ο κατώτατος μισθός και από το 2017 θα ανέβει

vroutsis
Κάλεσμα σε διάλογο στη Βουλή για το Ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική, απηύθυνε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας πως προϋπόθεση είναι να μην αρκεστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε καταγραφή στοιχείων, αλλά να προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις.
Αφετηρία για την πρόσκληση αυτή, στάθηκε η εξαγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση των κατώτατων συντάξεων και ένταξη νέων ασφαλισμένων στο σύστημα, την οποία ο υπουργός Εργασίας εξέλαβε ως πρόκληση καθώς ανέφερε πως αυτή κοστολογείται με έναν πρόχειρο υπολογισμό σε 7 δισ. ευρώ. Αφού ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αποκαλύψει πού θα βρει τα λεφτά αυτά και από ποια πηγή, προσκάλεσε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύ διάλογο με κοστολογημένες προτάσεις. Επίσης ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι υπήρξαν «Κασσάνδρες» που διατυμπάνιζαν ότι δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις, θα μειωθούν οι μισθοί σε επίπεδα νοτιανατολικής Ευρώπης και ότι θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα και θα εκτιναχθεί η ανεργία. Αντιθέτως, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, αποκλιμακώνεται η ανεργία το 2014 και για πρώτη φορά, μετά από μία τετραετία, φέτος σταθεροποιείται και κλείνει με θετικό ισοζύγιο.
«Διαψεύστηκαν όλοι. Κρατήθηκε το Ασφαλιστικό σύστημα, ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2016 διατηρείται και από το 2017 θα ανέβει. Με το κλείσιμο του 2013 και πιο νωρίς καταβάλλονται οι συντάξεις και για πρώτη φορά δίχως να απορροφώνται προκαταβολές από το 2014», πρόσθεσε.
Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης ότι έχει αναλάβει, μετά τον υπουργό Οικονομικών, το πιο βαρύ φορτίο, για να συμπληρώσει ότι με τον Γιάννη Στουρνάρα έχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και τον εμπιστεύεται απόλυτα.
Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο του υπουργείο του για την άμβλυνση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ενημέρωσε ότι μέχρι και σήμερα προκύπτουν στοιχεία που εδράζονται στις παθογένειες του συστήματος. Όπως είπε, αποκαλύφθηκε ότι συνταξιούχοι δεν είχαν δηλώσει εισοδήματα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ από τους ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ αποδείχθηκε πως μεγάλος αριθμός νεκρών λάμβανε προνοιακά επιδόματα.

ysterografa.gr