Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Κληρώνει» για διαθεσιμότητα, απολύσεις Δεκεμβρίου

Συνάντηση είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, με βασικό θέμα την προετοιμασία του αυριανού κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ), το οποίο θα γίνει την Τρίτη στις 6 το απόγευμα. Εκεί θα τεθεί στο τραπέζι τόσο το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας όσο και το δεύτερο, καθώς και η εξέλιξη της αξιολόγησης οργανισμών και επιχειρήσεων που βρίσκονται στον έλεγχο των υπουργείων.

Ειδικότερα για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, υπενθυμίζεται ότι θα υλοποιηθεί κυρίως από τον χώρο της Υγείας, τους ΟΤΑ αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ως γνωστόν, μέχρι το τέλος του 2013, η κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρύνει 1.300 ακόμα δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να συμπληρωθούν 4.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 11.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014.
Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταστεί επαναλλειμμένως σαφές πως στις απολύσεις θα πρέπει να προσμετρηθούν και όσοι εργαζόμενοι απομακρυνθούν από την αμυντική βιομηχανία, καθώς και όσοι συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές. Ωστόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έχουν ακόμη απαντήσει ως προς τα συγκεκριμένα αιτήματα της εληνικής πλευράς.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζει plan b. Στο πλαίσιο αυτόι, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι εφόσον δεν εισακούσθηκε η εντολή που είχε δοθεί στους υπουργούς στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΣΜ για αξιολόγηση των ΝΠΙΔ, των ΑΕ και των υπόλοιπων φορέων που δνε έχουν αξιολογηθεί, η νέα είναι να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών, όπως και η περικοπή του προσωπικού στους περισσότερους φορείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Aftodioikisi.gr