Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η Ελλάδα, παραπέμθηκε και πάλι από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των χωματερών.

http://i1.ytimg.com/vi/-2tUFaMJor0/hqdefault.jpg

Του Λάμπρου Μπούκλη

Φίλες / φίλοι καλησπέρα σας.

Σήμερα, 26/11/2013, έλαβα την επισυναπτόμενη γραπτή ενημέρωση από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Δ.Ε.Ε.).

Η Ελλάδα, όπως σήμερα επισήμως ανακοινώθηκε, από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμθηκε  και πάλι για το θέμα των χωματερών.
Για οκτώ ολόκληρα χρόνια (από το 2005), από την τότε καταδικαστική απόφαση απόφαση του Δ.Ε.Ε. (υπόθεση C-502/03), απέτυχε η χώρα μας να κλείσει τις χωματερές ανά την επικράτεια και βέβαια πολύ περισσότερο να τις αποκαταστήσει.
Σήμερα, οκτώ (8) χρόνια μετά το Δ.Ε.Ε επανέρχεται και θα συζητήσει για: 

                      προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 71.193,60 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης που εκδόθηκε στην υπόθεση C-502/03 από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα εκτελεστεί η απόφαση που εκδόθηκε στην υπόθεση C-502/03.

                      Να καταβληθεί στην Επιτροπή το ημερήσιο κατ’ αποκοπήν ποσό των 7.786,80 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης στην υπόθεση C-502/03 έως την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης C-502/03 εάν επέλθει νωρίτερα.

Τα κόστη - πρόστιμα, ως ανωτέρω, θα είναι εξοντωτικά και καταδεικνύουν την ανεπάρκεια μίας χώρας που ενώ είχε ολοκληρώσει την διοργάνωση σύγχρονων "Ολυμπιακών Αγώνων - 2004", δεν έχει και δεν είχε φροντίσει για τα αυτονόητα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, εκθέτοντας μας συνεχώς και ασυστόλως, διεθνώς.
Και φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις χωματερές κλείνουν στα "χαρτιά" και σε κάποιες άλλες ανοίγουν νέες σε βουνά και ποτάμια της χώρας.

Οι πολιτικές ευθύνες για την πρότερη καταδικαστική απόφαση και την νέα παραπομπή της χώρας είναι δεδομένες.
Το πλήγμα της τουριστικής μας προβολής είναι επίσης αναπόφευκτο.
Ας συνεργαστούμε, όλοι, χωρίς κομματικές παρωπίδες και μισαλλόδοξες προσεγγίσεις, για να αλλάξουμε αυτή την μειωτική για την χώρα και τους συμπολίτες μας πραγματικότητα. 

Δεν πάει άλλο!

Λάμπρος Μπούκλης
Περιφ.Σύμβουλος
Γραμμ.Περιφ. Συμβουλίου Πελοποννήσου

Εκλεγμένο Μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (www.enpe.gr)
Επικεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά


Νεοεισαχθείσα υπόθεση C-378/13, Επιτροπή κατά Ελλάδας

«Πρόστιμο λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του ΔΕΕ C-502/03 για τα στερεά απόβλητα»

Ανεπίσημο έγγραφο προοριζόμενο για τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, το οποίο δεν δεσμεύει το Δικαστήριο

Με την απόφαση της 6ης Οκτωβρίου 2005 (υπόθεση C-502/03) το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα διότι παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων, μη έχοντας λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα:

               για να εξασφαλίσει ότι τα στερεά απόβλητα θα διατίθενται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον,
               για να απαγορεύσει την εγκατάλειψη, διάθεση και μη ελεγχόμενη επεξεργασία των αποβλήτων,
               προκειμένου κάθε κάτοχος αποβλήτων να τα παραδίδει σε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα περισυλλογής ή σε επιχείρηση διαθέσεως, ή να εξασφαλίζει ο ίδιος τη διάθεσή τους σύμφωνα με τα λαμβανόμενα δυνάμει του άρθρου 4 μέτρα, και
               για να εξασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις ή οι επιχειρήσεις που διεξάγουν εργασίες διάθεσης λειτουργούν με άδεια της αρμόδιας αρχής ή με άδεια πληρούσα τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Στην υπόθεση εκείνη η Ελλάδα δεν είχε αμφισβητήσει τις αιτιάσεις που της είχαν προσαφθεί και είχε αναγνωρίσει ότι τον Φεβρουάριο του 2004, 1125 μη ελεγχόμενοι χώροι ταφής αποβλήτων λειτουργούσαν ακόμα στο έδαφός της, το δε κλείσιμο του συνόλου των παρανόμων και μη ελεγχομένων χώρων ταφής αποβλήτων προβλεπόταν μόνον για το έτος 2008.

Στην παρούσα υπόθεση η Επιτροπή, αφού διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα, 7 και πλέον χρόνια μετά την απόφαση του 2005, όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεσή της, κατέθεσε προσφυγή για διττή παράβαση που προβλέπεται στο άρθρο 260 ΣΛΕΕ και ζητεί από το ΔΕΕ:

               Να καταβληθεί στην Επιτροπή μια προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 71.193,60 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης που εκδόθηκε στην υπόθεση C-502/03 από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα εκτελεστεί η απόφαση που εκδόθηκε στην υπόθεση C-502/03.

               Να καταβληθεί στην Επιτροπή το ημερήσιο κατ’ αποκοπήν ποσό των 7.786,80 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης στην υπόθεση C-502/03 έως την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης C-502/03 εάν επέλθει νωρίτερα.