Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΝίκοςΑνδρουλάκης: "Με τις δημόσιες πολιτικές επιλογές και με εθνική συλλογική προσπάθεια πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να καταφέρει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ​τικά της"

nikosandroulakis

Oμιλία Νίκου Ανδρουλάκη σε Ημερίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα:

«Διακυβέρνηση και καινοτομία: Μοχλός Αειφόρου Ανάπτυξης,Διαχείρισης και Προστασίας των Φυσικών Πόρων»

Φίλες και φίλοι,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε για να συμμετάσχουμε στην διεθνή αυτή ημερίδα που διοργανώνει το Ευγενίδειο Ίδρυμα και σας μεταφέρω και τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Διανύουμε μια από τις κρισιμότερες περιόδους που βίωσε η χώρα στη νεώτερη ιστορία της, και η οποία επεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Κατά την τελευταία πενταετία ο ελληνικός λαός κλήθηκε να επωμιστεί ένα δυσβάσταχτο βάρος, όμως για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης,μπορούμε να πούμε ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με άλλους όρους τους δανειστές της.
Φίλες και φίλοι,
Τα οικονομικά προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες έβαλαν όπως ήταν φυσικό σε δεύτερη μοίρα περιβαλλοντολογικά ζητήματα.
Έπληξαν την οικολογική συνείδηση.
Ενώ και η ίδια κρίση προκάλεσε την εμφάνιση φαινομένων που απείλησαν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Κατά τους χειμερινούς μήνες πέρυσι εκατοντάδες νοικοκυριά που αδυνατούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο στράφηκαν μαζικά στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, όπως ήταν τα καυσόξυλα. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε αντιμέτωποι με την απειλητική για την υγεία και για την ατμόσφαιρα αιθαλομίχλη.
Η παρούσα συγκυρία δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε τους κινδύνους που ενέχει η αδράνεια και η έλλειψη στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Καθώς αυτή συνδέεται άμεσα με τη δημόσια υγεία -κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα-και τα κόμματα οφείλουν να δράσουν από κοινού.
Η κρίση ίσως είναι και ευκαιρία για να αναδείξουμε ως λαός ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο και ένα νέο πλαίσιο περιβαλλοντικής ηθικής,προσαρμοσμένο όμως στις εθνικές αλλά και διεθνείς συνθήκες.
Πρέπει να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση της κοινωνίας μέσω πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Περιβάλλοντος.
Ανάλογες δράσεις βλέπουμε σήμερα να αναλαμβάνουν με επιτυχία ιδιωτικοί φορείς όπως για παράδειγμα οι δενδροφυτεύσεις που προγραμματίζονται στα δάση που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές ή όπως οι εκστρατείες καθαρισμού των ελληνικών ακτών.
Πέρα από αυτά όμως πρέπει να πάμε κι ένα βήμα παρακάτω.
Να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει γενικότερα την περιβαλλοντική πολιτική.
Να σχεδιάσουμε στρατηγικές για την αειφόρο ανάπτυξη και την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας. Την ορθή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών,την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων,την προώθηση του οικοτουρισμού.
Κυρίως όμως, την εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων σχεδιασμού και διαχείρισης των φυσικών πόρων και των απορριμάτων σε περιφερειακό επίπεδο.
Σε δύο μήνες από σήμερα η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία οφείλουμε να θέσουμε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα επί τάπητος.
Καθώς επίσης και να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου χρηματοδοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις.
Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο πρέπει να έχει έναν οδικό χάρτη με σαφή βήματα για τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της καινοτόμου διακυβέρνησης του περιβάλλοντος.
Αλλάκαι τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους ανθρώπους που έχουν ειδικευτεί σε σχετικούς τομείς και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το οξύ πρόβλημα της ανεργίας.
Οφείλουμε να αλλάξουμε το παραδοσιακό τουριστικό πρότυπο, να μιλήσουμε για δημιουργία τοπικών δομών της πράσινης ανάπτυξης,συνδυάζοντας το εκσυγχρονισμένο τουριστικό προϊόν με την πρότυπη αγροτική παραγωγή.
Και μέσα από συντονισμένες ποιοτικές δράσεις, μέσα από συνέργιες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας.
Με τις δημόσιες πολιτικές επιλογές και με εθνική συλλογική προσπάθεια πιστεύω ότι μπορεί να το καταφέρει.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ