Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας​: Τα δημοσιονομ​ικά μέτρα τελείωσαν για την Ελλάδα

stour
Μήνυμα στην Τρόικα, ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων και οι αυξήσεις φόρων τελείωσαν για την Ελλάδα, έστειλε από το βήμα του ΣΕΤΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός Οικονομικών κινήθηκε στο κλίμα, που κινούνται τις τελευταίες ημέρες όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη-συμπεριλαμβανομένων του Πρωθυπουργού, αλλά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης- ξεκαθαρίζοντας ότι “η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους” τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας και συμπλήρωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή “θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών”.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλει αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με κατάργηση των εξαιρέσεων βάζοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο τα ευγενή Ταμεία. Υπάρχουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών “περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους”.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός “περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα προέλθει από παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με εξάλειψη των ποικίλων εμποδίων εισόδου σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, με εξάλειψη των στρεβλώσεων π.χ. στην αγορά ενέργειας και στις αγορές τροφίμων, που διατηρούν τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα, και με ενίσχυση του ανταγωνισμού. Και βεβαίως, με συνεχή πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας”.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε περαιτέρω επιβράδυνση της ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο του έτους στο 3%, αποτέλεσμα στο οποίο, όπως είπε, έχει συμβάλλει σημαντικά ο τουρισμός, ενώ βλέπει πιο θετικές τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2014.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, “στο τέλος του 2013 αναμένεται, ύστερα από πολλές δεκαετίες, η πλήρης εξισορρόπηση των διδύμων ελλειμμάτων” και ζήτησε από τους εταίρους “τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας, που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων”.

ysterografa.gr