Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Π.Τατούλης​: Αυτό το έργο ανήκει στο Περιφερεια​κό Συμβούλιο και είναι ένα έργο για τους πολίτες! Εμείς σχεδιάσαμε το έργο δεν χάσαμε εκατομμύρι​ε σε μελέτες που δεν στόχευαν σε κανένα έργο


«Αυτό το έργο δεν είναι του περιφερειάρχη, είναι το έργο που ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κυρίως στους πολίτες της Πελοποννήσου», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του ΠΕΣΥ σχετικά με το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

«Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αυστηρά περιβαλλοντικό έργο και ως τέτοιο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους», σημείωσε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «με την αξιοπιστία μας εξασφαλίσαμε 68,5 εκατομμύρια ευρώ καθιστώντας το έργο βιώσιμο, ενώ με τον καινοτόμο σχεδιασμό του και την υλοποίησή του εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του και στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροθέτησης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι, μέχρι τώρα το κυριότερο πρόβλημα ήταν η δημόσια χωροθέτηση και για το λόγο αυτό δεν είχε γίνει τίποτα. «Καινοτομήσαμε με την ιδιωτική χωροθέτηση, όπου ο ανάδοχος αν δεν λάβει υπόψιν του τους αυστηρότατους περιβαλλοντικούς όρους και δεν εγκριθεί η ΜΠΕ τότε η ζημία βαραίνει τον ανάδοχο και όχι την Περιφέρεια. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει ξοδέψει τίποτα για μελέτες χωροθέτησης. Όλα αυτά τα χρόνια η κυρίαρχη συνθήκη ήταν η διεξαγωγή μελετών όχι προς εξυπηρέτηση του έργου, αλλά μελέτες για τις μελέτες».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα του έργου, στην ωριμότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και στην επιφυλακτικότητα των πολιτών, τονίζοντας ότι «όπου οι πολιτικοί είναι φερέγγυοι, οι πολίτες τους εμπιστεύονται, διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε το έργο, έργο του Περιφερειακού Συμβουλίου και των πολιτών και όχι του Περιφερειάρχη. Εξαρχής ήταν ξεκάθαρη η στάση μου με τους πολίτες, δήλωσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι, πρώτα να δούμε τη ΜΠΕ, μετά να συζητήσουμε με τους πολίτες και μετά να παρέμβουμε στη διαβούλευση.

Αναφορικά με το ζήτημα της ανταποδοτικότητας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ανέφερε ότι μέσω του Πράσινου Ταμείου θα εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Ανταποδοτικότητα θα υπάρχει και στο ζήτημα των θέσεων εργασίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο την παρούσα χρονική περίοδο, αλλά και στη δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων επαγγελμάτων. «Πρωτίστως θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες όπου θα υπάρχει η εγκατάσταση των μονάδων».

Ο κ. Τατούλης στο ζήτημα της τιμής σημείωσε ότι η λειτουργία της δομής θα παράσχει μεγάλη ευκαιρία στους Δήμους να μειώσουν το κόστος της μεταφοράς, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες καλύτερης ανακύκλωσης, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος των δημοτικών τελών και το τελικό κόστος στον πολίτη.
Με το μοντέλο αυτό επιτυγχάνουμε το καλύτερο οικολογικό και οικονομικό αποτέλεσμα, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «σε μας ανήκει η ευθύνη να υπερασπιστούμε την ποιότητα του έργου, γιατί δεν είναι ένα απρόσωπο κρατικό έργο, είναι ένα έργο των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου»


Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου «Με το έργο αυτό η χώρα αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεργάζεται και να επιτυγχάνει».
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου γιατί παρουσιάζεται το έργο που θα αλλάξει την εικόνα της Πελοποννήσου» (ενν. το έργο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)  δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και πρόσθεσε ότι «ο διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικό διάλογο, εξελίχθηκε με αποφάσεις με μεγάλη πλειοψηφία, συσπειρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις της Πελοποννήσου, και χωρίς να αμφισβητηθεί σε κανένα στάδιό του».


Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ, Ιωάννης Σμυρνιώτης «Δεν χωράνε τοπικισμοί, τέτοιοι που στο παρελθόν οδήγησαν σε αδιέξοδα».
Κατά τη διάρκεια της ειδικής Συνεδρίασης για το έργο «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης δήλωσε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει συζήτηση για το πώς θα μειωθεί το κόστος για τον πολίτη και πως θα είναι λιγότερες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. «Δεν χωράνε τοπικισμοί, τέτοιοι που και στο παρελθόν οδήγησαν σε αδιέξοδα» τόνισε ο κ. Σμυρνιώτης και πρόσθεσε ότι ο ΦΟΔΣΑ έχει ήδη προβεί σε ενέργειες ούτως ώστε ο τρόπος διαχείρισης που προβλέπεται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμπληρωθεί με επιπλέον κινητούς σταθμούς μεταφόρτωσης και για την προμήθεια μεγαλύτερων οχημάτων ούτως ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος προς τον πολίτη.

Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νικόλαος Μαντζούφας«Έργο Κόσμημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

O Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσονται 14 τέτοιοι διαγωνισμοί στην Ελλάδα και ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη που έχει προσωρινό ανάδοχο. «Ο διαγωνισμός αυτός έχει λάβει τα εύσημα όλων, είχε πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδιά του και πλέον αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα». Ο Ειδικός Γραμματέας χαρακτήρισε το έργο κόσμημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και τόνισε ότι το στοίχημα είναι να μετατρέψουμε την απειλή επιβολής προστίμων σε ανάπτυξη και στη δημιουργία του πλέον περιβαλλοντικού έργου της Ευρώπης, επισκέψιμο από κάθε πολίτη, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων και δημιουργίας 600 και πλέον θέσεων εργασίας. 
Ως το καλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης χαρακτήρισε, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ  το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως προβλέπεται από το διεθνή διαγωνισμό, και έθεσε ως απαραίτητη συνθήκη επιτυχίας του, αλλά και τήρησης των αυστηρότατων περιβαλλοντικών όρων, «να πιστέψουν το έργο οι τοπικές και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού πρόκειται για έργο 25ετίας και μόνο εσείς μπορείτε να το παρακολουθήσετε ουσιαστικά και να εγγυηθείτε για αυτό».
Ο κ. Μαντζούφας τόνισε επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι στο διαγωνισμό αυτό έχει τηρηθεί απόλυτα η νομιμότητα, χωρίς ενστάσεις και με την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν πρόκειται απλώς μια μελέτη, για να πούμε ότι κάναμε μια μελέτη, όπως πολλάκις έχει συμβεί στο παρελθόν. Μας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί το έργο και ιδίως ένα τέτοιο έργο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στην Πελοπόννησο με τα μεγαλύτερα προβλήματα έως τώρα στη διαχείριση των απορριμμάτων».
Ο Ειδικός Γραμματέας σημείωσε ιδιαίτερα ότι «ο διαγωνισμός είναι συγκεκριμένος, όπως συγκεκριμένος είναι ο ΠΕΣΔΑ. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι άλλο». Όσον αφορά το ζήτημα της ιδιωτικής χωροθέτησης, ανέφερε ότι αυτή είναι ευθύνη του ιδιώτη και όχι της Περιφέρειας ή του Υπουργείου. Στο ζήτημα της ανακύκλωσης διευκρίνισε ότι η υποχρέωση της εταιρείας είναι να κάνει ανακύκλωση στο 35 % επί των εισαγόμενων απορριμμάτων και όχι να λαμβάνει 35% ανακυκλώσιμα. Τέλος, ο κ. Μαντζούφας σημείωσε ότι ο ιδιώτης θα επενδύσει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αποσβέσει σε βάθος εικοσαετίας, όσο δηλαδή θα διαρκεί η σύμβασή του.