Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σκυλακάκης για ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο ΕΚ: Γιατί φεύγουν;

Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους λόγους που εξωθούν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγουν από τη χώρα, με αφορμή τη σχετική πρόσφατη απόφαση του μεταλλουργικού ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ζήτησε με ερώτησή του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).
Η ερώτηση απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι αποφάσεις των ελληνικών βιομηχανιών που φεύγουν από την χώρα, σχετίζονται με τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες δεσμεύονται από το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας, μέλος της οποίας είναι και η Επιτροπή.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης έχει ως εξής:
Στις 16/09/2013, η  ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο μεγαλύτερος ελληνικός μεταλλουργικός όμιλος, ανακοίνωσε την μεταφορά της έδρας του στο Βέλγιο αποχωρώντας από την ελληνική κεφαλαιαγορά. Είναι η τρίτη μεγάλη ελληνική επιχείρηση, μετά την 3Ε και την ΦΑΓΕ, η οποία τον τελευταίο χρόνο μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς επίσης και το γεγονός πως οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης δεσμεύονται από το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικα, μέλος της οποίας είναι η Επιτροπή, ερωτάται η Επιτροπή:
Ποιοί είναι κατά την άποψη της Επιτροπής οι λόγοι που εξωθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγουν από την Ελλάδα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης;