Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Παπαρήγα… αν φύγει

Alexandra-Mpalou
Με τον Νίκο Μπογιόπουλο εκτός μάχης, μετά τον αποκλεισμό του από το σημερινό 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί της πρόθεσης της Αλέκας Παπαρήγα να αποχωρήσει από την ηγεσία του Κόμματος, μετά από 22 χρόνια, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποιοί θα μπορούσαν να τη διαδεχθούν.
Και το γεγονός ότι η ονοματολογία περισσεύει, δείχνει ότι οι μηχανισμοί του ΚΚΕ ακόμη… το σκέφτονται. Θα μπορούσε για παράδειγμα να διαδεχθεί την Αλέκα Παπαρήγα μια γυναίκα; Στην περίπτωση αυτή, το ακλόνητο φαβορί είναι η Αλεξάνδρα Μπαλού, μια “ήρεμη δύναμη” που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα πολλές μάχες για την υπεράσπιση των θέσεων του ΚΚΕ στα ΜΜΕ. Και έχει κερδίσει τις περισσότερες.
Το… σενάριο περί ανάδειξης του Δημήτρη Κουτσούμπα στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα δεν έχει “καεί”, δεν είναι όμως το ίδιο ισχυρό με πριν από μερικά χρόνια. Ο Νίκος Σοφιανός έχει τις δικές του συμπάθειες, ο Θανάσης Παφίλης είναι μάλλον ο πλέον αναγνωρίσιμος αλλά χωρίς ισχυρά εσωκομματικά ερείσματα, και η ομάδα των “σκληρών” γύρω από την Αλέκα Παπαρήγα θα προτιμούσε την προώθηση του Γιώργου Μαρίνου.
Σε κάθε περίπτωση, λόγο στις εξελίξεις, τον πλέον καθοριστικό, θα έχει η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και ο πανίσχυρος οργανωτικά Δημήτρης Γόντικας, με τον οποίο “συνταξίδεψε” η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τα τελευταία 22 χρόνια.

ysterografa.gr