Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


Η Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου καταγγέλλει τις βίαιες μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιεί η αστυνομία στο στρατόπεδο απέναντι σε οποιαδήποτε αντίδραση των κρατουμένων, που είναι πλέον έγκλειστοι μήνες και είναι σε απελπιστική κατάσταση, όπως και τη διαστρέβλωση των γεγονότων μέσα από το αστυνομικό δελτίο, που παρουσιάζει τους κρατούμενους να επιτίθενται χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό.
Η αλήθεια είναι πως η αγανάκτηση βράζει εδώ και καιρό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο έχουν μετατρέψει το στρατόπεδο της Κορίνθου. Κακομεταχείριση, άθλιο φαγητό, καταγγελίες για κύκλωμα εκμετάλλευσης για παροχή νομικής βοήθειας, κρύο, καμία παροχή σε ρούχα-παπούτσια (παρά μόνο μέσω των εθελοντικών προσφορών συμπολιτών μας) και κυρίως καμία ενημέρωση για το πότε θα βγουν. Τις τελευταίες μέρες συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου με την παραμικρή αφορμή η αστυνομία ψεκάζει με χημικά μέσα στους κλειστούς θαλάμους (!), με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική αλλά και σαφώς επικίνδυνη επί ώρες. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μετανάστες να έχουν απειλήσει να αυτοκτονήσουν, ενώ την Τετάρτη το πρωί, όταν τους ανακοινώθηκε ότι θα κρατηθούν για άλλο ένα τρίμηνο, 65 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας (και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά). Κάποιος από αυτούς χτυπήθηκε από αστυνομικό όταν αρνήθηκε να πάρει φαγητό και έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με βία, δακρυγόνα μέσα στους θαλάμους και κανόνια νερού. Εν τέλει συνέλαβαν σαράντα επτά (47) μετανάστες, κυρίως αφγανικής καταγωγής, στους οποίους έχουν φορτώσει κατηγορίες μέχρι και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (!) και οι οποίοι προφανώς θα καταλήξουν σε φυλακές σαν κοινοί εγκληματίες, ενώ το μόνο που έκαναν ήταν να αντιδράσουν στον πολύμηνο εγκλεισμό τους επειδή δεν τους είχαν παραχωρηθεί χαρτιά.
Τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, ούτε αφορούν μόνο τους μετανάστες (άλλωστε πρόσφατα έκλεισαν και τοξικομανείς σε τέτοια κέντρα), αλλά είναι μέρος ενός ευρύτερου σκηνικού αύξησης της βίαιης καταστολής και της τρομοκρατίας. Το καθεστώς μηδενικής αντίδρασης που θέλουν να επιβάλουν σημαίνει ότι μπορεί τα νοσοκομεία να μην έχουν φάρμακα και γάζες, αλλά χρήματα για δακρυγόνα βρίσκονται. Μπορεί να απολύονται δάσκαλοι και να κλείνουν σχολεία, όμως οι φυλακές αυξάνονται.
Αρνούμαστε να κατηγορήσουμε τους μετανάστες γενικώς και αορίστως για αυτό που συμβαίνει. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι μπορούν να στερούν την ελευθερία και να κακομεταχειρίζονται με το χειρότερο τρόπο ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Αύριο τις ίδιες καταστάσεις θα τις αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες μετανάστες. ΣΤΟΠ στην απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση! Να κλείσει το κέντρο κράτησης ΤΩΡΑ και να παραδοθεί το στρατόπεδο στην τοπική κοινωνία! Όλοι την Πέμπτη 11/4 στις 5 μμ έξω από το στρατόπεδο, να απαιτήσουμε το άμεσο κλείσιμο αυτής της ντροπής για την πόλη! ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου