Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσε​ις των παραγωγών Σουλτανίνα​ς στους Δήμους Νεμέας και Βέλου-Βόχα​ς.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις αποζημιώσεις παραγωγών σουλτανίνας των Δήμων Νεμέας και Βέλου-Βόχας  από τον ΕΛΓΑ κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
 
Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει το εξής:
«Τον περασμένο Αύγουστο οι παραγωγές σουλτανίνας των περιοχών του Δήμου Νεμέας (Κούτσι, Καστράκι, Δάφνη) και σε τμήμα του γειτονικού Δήμου Βέλου-Βόχας (Στιμάγκα) έπαθαν μεγάλη ζημία λόγω της έντονης και συνεχούς βροχόπτωσης για δύο μέρες και του καύσωνα που ακολούθησε της βροχόπτωσης, όπως αναφέρεται και σε προηγούμενη ερώτησή μου (1177/30-8-2012).
Η ζημιά είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής ενώ αυτή που απέμεινε δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.
Συνεπώς, οι επιπτώσεις είναι μεγάλες για τους παραγωγούς για τους οποίους η σουλτανίνα αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος. Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους (π.χ. ρεύμα,  ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΛΓΑ) και να πληρώσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί σουλτανίνας να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Τέλος, επανέρχομαι στο θέμα της εξυπηρέτησης των παραγωγών της Νεμέας από γεωπόνους του ΕΛΓΑ στην Πάτρα και όχι της Τρίπολης (Ερώτηση1177/30-8-2012). Οι αγρότες της περιοχής της Νεμέας εξυπηρετούνται από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, παρά το γεγονός ότι η Πάτρα δεν είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ανήκει η Κορινθία. Αυτό συμβαίνει παρόλο που η Τρίπολη είναι πολύ πιο κοντά στη Νεμέα. 
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1. Τι πρόκειται να κάνει ώστε οι παραγωγοί σουλτανίνας στο Νομό Κορινθίας να εισπράξουν μια αποζημίωση η οποία θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την παραγωγή τους και την επόμενη χρονιά;
2. Υπάρχουν σχέδια για  υπαγωγή των παραγωγών Νεμέας στην Τρίπολη στον ΕΛΓΑ Περιφέρειας Ανατολικής Πελοποννήσου που είναι και η γεωγραφική αρμοδιότητα της περιοχής; »
 
Ο ερωτών βουλευτής
Xρίστος Δήμας