Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

“Μαύρα” σύννεφα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Την Κυριακή (11.00) η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά

Antonis-Samaras-Giannis-Stournaras
Μαύρα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς έκπληκτοι οι κκ Στουρνάρας και Σταϊκούρας παρακολουθούσαν επι τρείς ώρες τους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ να απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα σχέδια και τις προτάσεις της κυβέρνησης, ακόμα και αυτές για τις οποίες είχαν εκφραστεί με κολακευτικά σχόλια κατά το παρελθόν, όπως για παράδειγμα η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.
Και όλα αυτά ενώ η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11.00 το πρωί.
Παρά την ύφεση που πλέον επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ανάγκη μιας σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής αμφισβητώντας την ικανότητα της κρατικής μηχανής να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ουσιαστικά η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο Μανιτάκη για το δημόσιο, όχι γιατί διαφωνεί τόσο με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο, αν και εκεί έχουν αντιρρήσεις, αλλά κυρίως εκτιμούν πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί στο κράτος για να διασφαλίσει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

“Όχι” λέει η τρόικα και στον αριθμό των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ενώ ανεβάζει στα 2 με 3 δισ. το δημοσιονομικό κενό το οποίο και ζητά από την κυβέρνηση να βρει τρόπο να το καλύψει.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως πολύ δύσκολα θα κλειδώσει το επόμενο διάστημα η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. του Απριλίου και μάλιστα θεωρούν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να πιέζουν ασφυκτικά μέχρι το τέλος Μαίου .
Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ζητούν μια λύση-πακέτο, πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και μια εκκρεμότητα μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr