Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

H Τουρκία πέρασε νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των μεταναστών

turkey
Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ νόμο που ενισχύει τα δικαιώματα των μεταναστών και αυτών που ζητούν άσυλο στην Τουρκία, την υιοθέτηση του οποίου ζητούσε εδώ και καιρό η ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.
Βάσει του νόμου αυτού, μια ειδική αρχή αναλαμβάνει την διαχείριση των μεταναστευτικών θεμάτων, τα οποία ανήκαν μέχρι σήμερα στην αρμοδιότητα της αστυνομίας εν μέσω μιας νομικής ασάφειας που υπήρχε, η οποία επικρινόταν τακτικά από τις ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το κείμενο αυτό προβλέπει κυρίως ότι κάθε ξένος, για τον οποίο έχει εκδοθεί διοικητική πράξη που προβλέπει την απέλασή του, έχει το δικαίωμα να καταθέσει προσφυγή εντός 15 ημερών ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου και μπορεί επίσης να έχει έναν δικηγόρο διορισμένο από το κράτος.
Βάσει του νόμου αυτού περιορίζεται επιπλέον σε έξι μήνες η διάρκεια της κράτησης των ξένων που βρίσκονται στο στάδιο της απέλασης στα “κέντρα επαναπροώθησης” μεταναστών και θεσπίζεται ότι η ένταξη σε τέτοια κέντρα πρέπει να αιτιολογείται από κάποια κατάσταση ανάγκης, την οποία αξιολογούν κάθε μήνα οι αρχές, ενώ προβλέπεται επίσης στην περίπτωση αυτή η δυνατότητα αμφισβήτησής της ενώπιον δικαστηρίου.
Στο κείμενο αυτό διευκρινίζεται επίσης ότι όσοι βρίσκονται σε αυτά τα κέντρα έχουν το δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης, μπορούν να συναντηθούν με έναν δικηγόρο, έναν εκπρόσωπο του προξενείου της χώρας τους ή της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Επίσης με αυτόν τον νόμο απαλλάσσονται οι μετανάστες από τις δαπανηρές διαδικασίες ανανέωσης της άδειας διαμονής τους, καθώς θεσπίζεται ότι η κατοχή μιας άδειας εργασίας αρκεί για να επιτρέπεται η διαμονή τους στην Τουρκία.
Βάσει της νέας αυτής νομοθεσίας δεν παραχωρείται ωστόσο πλήρες καθεστώς πρόσφυγα σε αυτούς που ζητούν άσυλο και προέρχονται από χώρες που δεν είναι ευρωπαϊκές, διατηρώντας την παλαιά θέση της Άγκυρας, η οποία φοβάται την περίπτωση να χρειαστεί να αναλάβει μόνη της την υποδοχή των μαζικών κυμάτων προσφύγων από γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ και η Συρία.
Για την περίπτωση αυτή ο νέος νόμος προβλέπει ένα καθεστώς “πρόσφυγα υπό όρους”, το οποίο επιτρέπει σε αυτούς που ζητούν άσυλο και δεν είναι Ευρωπαίοι να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εγκατάστασή τους σε μια χώρα υποδοχής, το οποίο θα εφαρμοστεί κυρίως στους περίπου 200.000 Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στο τουρκικό έδαφος.
Την υιοθέτηση του νόμου αυτού, που αναμενόταν για πολλούς μήνες από την ΕΕ, χαιρέτισαν σήμερα οι Επίτροποι Διεύρυνσης Στέφαν Φίλε και Εξωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρεμ.
“Ο νόμος αυτός και οι θεσμοί που εγκαθιδρύει δείχνουν την σαφή δέσμευση της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των θεμάτων μετανάστευσης σε συμφωνία με την ΕΕ και τους διεθνείς κανόνες”, αναφέρουν σήμερα οι δύο Επίτροποι σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Η Άγκυρα είχε μπλοκάρει για μήνες την υιοθέτηση του κειμένου αυτού, ζητώντας σε αντάλλαγμα μια χαλάρωση του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις χώρες της ΕΕ για την χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.
“Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι αφού τεθεί σωστά σε εφαρμογή, ο νόμος αυτός θα ανταποκριθεί επίσης σε πολλά προβλήματα που εντοπίζονταν από τον οδικό χάρτη της Επιτροπής για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου”, επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο Επίτροποι.
Την ψήφιση του κειμένου αυτού υποδέχθηκαν σήμερα θετικά και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών.
“Σε ολόκληρη την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Τουρκία δεν είχε δώσει ποτέ καμία σημασία στους μετανάστες και στους πρόσφυγες (…) Για πρώτη φορά, τέθηκε ένα νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική”, σχολίασε ο Βολκάν Γκερεντάγκ, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα μετανάστευσης.

υστερογραφα.γρ