Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Εισηγητής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας - Τουρκίας ο Κώστας Κόλλιας


Διμερή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας – Τουρκίας ITGI εισηγείται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα επιδιώκει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες θα ενισχύσουν το ρόλο της χώρας μας στον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Μία από τις αυτές συμφωνίες εισηγούμαι την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και αφορά την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τον επονομαζόμενο αγωγό ITGI, μέρος του οποίου μπήκε σε λειτουργία επί Κυβέρνησης Καραμανλή, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά φυσικού αερίου στη χώρα μας από την Κασπία. Η συνέχεια του αγωγού αυτού αποσκοπεί να συνδέσει την Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας με ήδη γνωστά, αλλά ενδεχομένως και νέα κοιτάσματα της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής. Η πρόταση για τον αγωγό είναι μία από τις παλαιότερες και ωριμότερες από όσες έχουν κατατεθεί, έχοντας μάλιστα συμπεριληφθεί από το 2006 στα Έργα Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος ως έργο υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο αυτός ο αγωγός είναι μία μόνο από τις πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα, προκειμένου να κατοχυρώσει τη θέση της στον νέο ενεργειακό χάρτη. Ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος, με πολλά μέτωπα, στον οποίο συμμετέχουν δεκάδες χώρες και εταιρείες, με τεράστιες οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Για το λόγο αυτό, η χώρα μας αναζητά συνεργασίες και διασφαλισμένες εναλλακτικές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και μία σημαντική συνεργασία που υπεγράφη πρόσφατα με την Αλβανία και την Ιταλία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ. Πρόκειται για μία εναλλακτική πρόταση, η οποία επίσης έχει άμεση σχέση με την προμήθεια αερίου μέσω του Τουρκικού δικτύου και του Ελληνοτουρκικού αγωγού. Επιπλέον, ο Σάουθ Στριμ, η προς νότο διακλάδωση του ρωσικού αγωγού, είναι ακόμα μια πρόταση στην οποία η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή και την οποία θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει εάν και εφόσον προχωρήσει το έργο. Και φυσικά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το μέλλον αναφορικά με τη μεταφορά αερίου από τα, όπως φαίνεται, τεράστια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.
Κάθε πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της θέσης μας στους νέους ενεργειακούς δρόμους που ανοίγονται είναι θετική και μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε με καίριες, στρατηγικές επιλογές, την ιδανική γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, οι οικονομικές συνθήκες διαφοροποιούνται, μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν νέα κοιτάσματα, να ανοίξουν νέες ευκαιρίες. Η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε μία από αυτές τις ευκαιρίες, να κρατά ανοιχτές τις πόρτες στις συνεργασίες, ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος, αλλά κυρίως να διασφαλίσει από τώρα και για το μέλλον φθηνή και επαρκή ενέργεια για τον Έλληνα πολίτη».