Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Μηδενική ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές που μονοπωλούσαν μέχρι πρόσφατα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

«Μηδενική ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές που μονοπωλούσαν μέχρι πρόσφατα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων» διεμήνυσε στους εμπλεκόμενους φορείς ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2013, αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος που βιώνουν περιοχές της Πελοποννήσου με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες. Η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, εξαιτίας των «αλλοθικών συμπεριφορών των Δημοτικών Αρχών απέναντι στην αρμοδιότητά και την ευθύνη τους για την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

«Εάν εξαρχής είχαν αντιληφθεί τη χρησιμότητα του σχεδιασμού μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και είχαν εφαρμόσει τον ΠΕΣΔΑ, πολλοί από τους οποίους τον έχουν υπογράψει και ο οποίος αποτελεί το μοναδικό νόμιμο κανόνα, ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι, σήμερα στην Πελοπόννησο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα και δεν θα απειλούμασταν από νέα δυσβάσταχτα πρόστιμα για τα οποία έχει προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Συγκεκριμένα για το εντονότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος της Τρίπολης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι, μετά την αυτοψία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας, αλλά και λόγω της ατολμίας της Δημοτικής αρχής να λάβει μέτρα, προκάλεσε συνάντηση στο γραφείο του προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση για τη νόμιμη μεταφορά των στερεών αποβλήτων.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης ανήκει στον ΦΟΔΣΑ και τις Δημοτικές Αρχές, οι οποίοι είναι και αυτοί που εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη ∙ «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εισπράττει κανένα ανταποδοτικό τέλος για αυτό το σκοπό» δήλωσε εμφατικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η νομοθεσία για το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και ότι «δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να υποδείξει το που θα πάνε τα σκουπίδια».

Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Τρίπολης και προέδρου του ΦΟΣΔΑ, για την εξεύρεση πρόσκαιρης μεταβατικής λύσης για τη μεταφορά των στερεών αποβλήτων, επανέλαβε ότι αν είχε ακολουθηθεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξαρχής δεν θα υπήρχε η ανάγκη για την καταβολή του τεράστιου κόστους που συνεπάγεται η μεταφορά τους.

Ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους αρμοδίους έστω και τώρα να προσαρμοστούν γρήγορα με τις επιταγές του ΠΕΣΔΑ, αφού «είναι ανεπίτρεπτο να ξοδεύονται 3 με 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των σκουπιδιών, γεγονός που συντηρεί τη μαύρη οικονομία των σκουπιδιών με τα γνωστά προβλήματα της Μεγαλόπολης και της καμένης Αρχαίας Ολυμπίας».

Καυστικός ήταν ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα προεκλογικά προγράμματα της πλειοψηφίας των νυν Δημοτικών αρχών, τονίζοντας ότι είχαν έτοιμες λύσεις στο πρόβλημα αυτό χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει γίνει τίποτα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν Δήμαρχοι οι οποίοι δεν συμβιβάστηκαν από φόβο για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και με τόλμη εφάρμοσαν το σχεδιασμό , καθιστώντας το παράδειγμά τους υπόδειγμα.

«Ο διαγωνισμός μας βρίσκεται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο από των υπολοίπων Περιφερειών που υιοθέτησαν το μοντέλο μας και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει επιλεγεί ο προσωρινός ανάδοχος, η οριστική επιλογή του οποίου θα σημάνει ταυτόχρονα την ανακούφιση των Δήμων από την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων» ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας το τελικό κόστος της τελικής διαχείρισης θα είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό της σημερινής προσωρινής διαχείρισης, προβλέποντας ότι θα κυμανθεί στο μισό του σημερινού.

Πέραν τούτων, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, το οποίο έσωσε η Περιφέρεια μετά την αδυναμία των Δήμων, λέγοντας ότι «αναπλάσεις δεν μπορούν να γίνουν όταν συνεχίζεται σε αυτούς η ρίψη απορριμμάτων. Το σημαντικό πρόβλημα είναι η παραπληροφόρηση. Πρέπει να συμπεριφερθούμε με αξιοπιστία, σοβαρότητα και συνέπεια και όχι να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές με τα λάθη μας. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα λύσουμε το πρόβλημα και θα βγει η Πελοπόννησος από την κρίση» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης για το θέμα αυτό.

Πρώτη παρουσίασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τη συγκροτημένη πολιτική της για τον τουρισμό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αυτό το χαρακτήρισε ως το μείζον πολιτικό γεγονός «όταν η χώρα δεν μπορεί, εμείς πολύ σύντομα παρουσιάσαμε τη συγκροτημένη πολιτική μας για τον τουρισμό και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να καταστήσουμε διακριτή την ταυτότητά μας, το brand name Πελοπόννησος».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε ο κ. Τατούλης, έχει πλέον στη διάθεσή της ένα σημαντικό εργαλείο προβολής της τουριστικής της ταυτότητας, το οποίο παρουσίασε με απόλυτη επιτυχία σε δύσκολους χρόνους για τη χώρα.
Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμβολίζοντας την παρουσία της Πελοποννήσου, όχι μόνο στην Πελοπόννησο, αλλά και στο κέντρο της χώρας. «Από την εμπειρία μας έχει γίνει αντιληπτό ότι η προβολή εντός της χώρας δεν επαρκεί και για το λόγο αυτό συμμετέχουμε σε όλα τα διεθνή event, καλύπτοντας και τις ανάγκες της χώρας ενίοτε, όπως συνέβη στο Μιλάνο».
«Το σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι το πολιτικό υπόβαθρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έχουμε καλλιεργήσει με επιτυχία τα δύο αυτά χρόνια» ανέφερε ο Περιφερειάρχης ενημερώνοντας τα μμε για την επίσκεψή του στο Όσλο με σκοπό την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου.

«Η Σκανδιναβία αποτελεί στοχευμένη αγορά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Νορβηγία θα αποτελέσει την πύλη εισόδου μας» δήλωσε ο κ. Τατούλης και αναφερόμενος στη συνάντηση εργασίας με την Περιφερειάρχη του Όσλο ενημέρωσε για την ατζέντα κοινού ενδιαφέροντος που συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί για τον τουρισμό και για το επόμενο πρόγραμμα Ενιαίου Οικονομικού Χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασικός χρηματοδότης του οποίου είναι η Νορβηγία. Το νέο ΕΟΧ, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, θα έχει βασικούς άξονες τη βιοποικιλότητα και τις πράσινες τεχνολογίες και ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμάζει τις προτάσεις της.
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην Πελοπόννησο, η οποία θα λάβει χώρα σε κεντρικό χώρο στο Όσλο το Σεπτέμβριο με τη συνεργασία της Περιφερειάρχη του Όσλο. Σε λίγες ημέρες μάλιστα έχει προσδιοριστεί η επίσκεψη του Περιφερειάρχη και στο Ελσίνκι, προκειμένου η παρέμβαση για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου στη Σκανδιναβική αγορά να γίνει συντονισμένα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Περιφερειάρχης δήλωσε «από την κεντρική πολιτική σκηνή δεν έφυγα ποτέ, το ενδιαφέρον μου, αλλά και η ευθύνη μου, ωστόσο, είναι να τεθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως σημείο αναφοράς στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Στηρίζω την τρικομματική κυβέρνηση στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, πιστεύω ωστόσο ότι η χώρα θα σωθεί αν ακολουθηθεί το παράδειγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου».