Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

«Επικίνδυνη αποστολή» Σαμαρά στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής

«Επικίνδυνη αποστολή» Σαμαρά στις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020
          
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διεξάγεται με αντικείμενο τον καθορισμό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέχρι και το 2020. Ο κ. Σαμαράς, σε ό,τι έχει να κάνει με τα της Ελλάδας στη συγκεκριμένη Σύνοδο, έχει δύσκολη αποστολή, καθώς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ένα όσο το δυνατόν πιο μεγάλο μερίδιο για τη χώρα μας από τον προϋπολογισμό, την ώρα που για πρώτη φορά θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει περί τα 14 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 έναντι 20,2 δισ. της προηγούμενης περιόδου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει ότι όσο περισσότερα επενδυτικά κονδύλια εισπράξει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει και άρα τόσο πιο βιώσιμο θα είναι το χρέος της. Κι αυτό γιατί το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι το χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και για να
θεωρείται βιώσιμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να μειωθεί στο 120%. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, κρατούν μικρό καλάθι και επισημαίνουν ότι η σημερινή μάχη έχει ως βάση εκκίνησης τα 11,5 - 12 δισ. ευρώ.
Η αφετηρία της συζήτησης για το σύνολο του προϋπολογισμού αγγίζει το 1 τρισ. ευρώ, και το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η δυσκολία των διαπραγματεύσεων.
Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, είπε την παραμονή της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. Αξιωματούχος της ΕΕ, ανέφερε πάντως, ότι ο Ρομπάι θα ήθελε να δει (και θα το προτείνει) ενίσχυση των προγραμμάτων κατά της ανεργίας των νέων, όπως και προς την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία. Πάντως, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος και είπε ότι «οι χώρες της ΕΕ έχουν πλησιάσει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό», προβλέποντας μάλιστα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η όποια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

eklogika.gr