Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Κώστας Κόλλιας: «Ψηφίστηκαν οι ευεργετικές διατάξεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά»

Ψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της το Βουλής νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με τις ευεργετικές διατάξεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο αίτημά μου να τακτοποιηθούν οι περιπτώσεις αγροτών, οι οποίοι το 2011 συμμετείχαν στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, πλην όμως κινδύνευαν να χάσουν την τιμή αναφοράς που είχαν συμφωνήσει, εξαιτίας των καθυστερήσεων στη δανειοδότησή τους.

Οι βελτιώσεις που είχα προτείνει κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή έγιναν δεκτές και η νέα διατύπωση που έφερε το Υπουργείο διευθετεί οριστικά και πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας το θέμα. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η διάταξη για τους αγρότες που ήταν από τους πρώτους που είχαν υπογράψει συμβάσεις πώλησης τον Ιούλιο του 2011. Οι συμβάσεις τους έληγαν στα τέλη Ιανουαρίου 2013, όμως πολλοί δεν είχαν συνδεθεί με το δίκτυο, επειδή οι επενδύσεις τους δεν είχαν ολοκληρωθεί εξαιτίας της συγχώνευσης της Αγροτικής Τράπεζας με την Πειραιώς και τις καθυστερήσεις στην έγκριση και εκταμίευση των δανείων τους.

Εάν δεν γινόταν η ρύθμιση, όλοι αυτοί οι αγρότες θα έχαναν την τιμή πώλησης που είχαν συμφωνήσει και η επένδυσή τους θα έχανε σημαντικότατο μέρος της αξίας τους. Με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση διασφάλισε την τιμή και επανόρθωσε μία μεγάλη αδικία που κινδύνευαν να υποστούν εκατοντάδες μικροεπενδυτές.

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να συνεχίσει όπως ξεκίνησε. Ο λόγος είναι ότι το 2010, όταν η τότε Κυβέρνηση προκήρυξε το πρόγραμμα, δεν έκανε καμία μελέτη. Δεν είχε γίνει καμία συνεννόηση με τη ΔΕΗ και τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προσδιοριστούν ορθολογικά οι δυνατότητες του δικτύου και το οικονομικό κόστος από την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το είχα επισημάνει τότε, ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας και είχα τονίσει ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Σήμερα η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις αυτής της ατυχούς διαχείρισης. Η τιμή πώλησης του ρεύματος πρέπει να εξορθολογιστεί, διαφορετικά είτε το κόστος για τον καταναλωτή από την αναγκαστική αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ θα είναι δυσβάσταχτο είτε η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει. Αυτός όμως ο εξορθολογισμός δεν μπορεί να αφορά τους παλαιότερους μικροεπενδυτές, που σύναψαν συμβάσεις πώλησης σε μία συγκεκριμένη τιμή.

Θεωρώ ότι σε μία δύσκολη συγκυρία για τους αγρότες, έγινε ένα θετικό βήμα που ανακούφισε χιλιάδες οικογένειες. Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες της Κορινθίας ότι παραμένω στο πλευρό τους και δεσμεύομαι ότι θα εισηγούμαι και θα υπερασπίζομαι, όπου και όποτε μπορώ, κάθε πρόταση που επανορθώνει αδικίες, στηρίζει το αγροτικό εισόδημα και ενισχύει τον Έλληνα παραγωγό.»