Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Προτάσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες - “Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα”, λένε οι αγρότες


tsaftarisΤο θέμα των αγροτών είναι ένα από αυτά που συζητείται στη Σύσκεψη των Πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την Κυβέρνηση, στην οποία έδωσε το παρών και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσαυτάρης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση στο θέμα των αγροτών και τα τρακτέρ θα φύγουν από τους δρόμους.
“Λύθηκε το πρόβλημα με τους ροδακινοπαραγωγούς. Βρέθηκε κάποια λύση με την επιστροφή του ΦΠΑ”, τόνισε ο κ. Τσαυτάρης.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες στηρίζονται στα εξής: καθιέρωση φτηνού νυχτερινού ρεύματος, διευθέτηση «κόκκινων» δανείων και επιστροφή ΦΠΑ προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των αγροτών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλύεται το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των αγροτών που είναι γεννημένοι το 1948 και επεκτείνεται για δύο χρόνια, ικανοποιείται το αίτημα επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, το οποίο οι αγρότες ζητούσαν να είναι ύψους 160 εκατ ευρώ, όπως επίσης προτείνονται λύσεις για τα ανοιχτά ζητήματα των κτηνοτρόφων των βαμβακοπαραγωγών και των ροδακινοπαραγωγών.
Αναλυτικά οι προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναρτηθούν μέχρι την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Αρνητική φαίνεται πως είναι η πρώτη αντίδραση των αγροτών, μετά τη δέσμη μέτρων που πρότεινε η Κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
agrotesΟι αγρότες χαρακτηρίζουν ως «σταγόνα στον ωκεανό» τη νέα δέσμη μέτρων που προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, λίγο μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως δεν προέκυψε κάτι καινούριο σε σχέση με όσα τους είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Οσο για τη νέα δέσμευση για χορήγηση νυχτερινού ρεύματος χαρακτηρίζεται «σταγόνα στον ωκεανό» με δεδομένο ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες στα χωράφια τις ώρες που ισχύει το φθηνό τιμολόγιο του νυχτερινού ρεύματος.
Θεωρούν πως οι συγκεκριμένες προτάσεις της Κυβέρνησης αποτελούν επικοινωνιακό τέχνασμα και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.