Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Σαφής και αυστηρός προσδιορισμός χρήσεων γης και όχι οριζόντιες απαγορεύσεις για το Μαίναλο


 «Το ζητούμενο είναι να καταρτιστεί ένας χάρτης προσδιορισμού επιτρεπόμενων χρήσεων και όχι ένας χάρτης οριζόντιων απαγορεύσεων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει σαφής και αυστηρή ζωνοποίηση προσδιορισμού χρήσεων γης, χωρίς δυνατότητες παρερμηνειών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια διαβούλευσης για τις "Προτάσεις επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για το Μαίναλο ως προστατευόμενης περιοχής" του ΥΠΕΚΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013.
Ο στόχος του χωροταξικού σχεδιασμού του ορεινού όγκου του Μαινάλου, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, είναι διττός· αφενός, η προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων του και, αφετέρου, η πρόβλεψη της τάσης ανάπτυξης ανθρώπινης δραστηριότητας με σαφείς και αυστηρούς κανόνες, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, τη λογική των οριζόντιων απαγορεύσεων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε το σύνολο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, ήτοι ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης και οι εκπρόσωποι του ΕΟΣ Τρίπολης, του ΣΑΟΟ Τρίπολης, του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου, του ΤΕΕ, του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Τρίπολης, της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας και του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αρκαδίας.
Ο κ. Τατούλης έθιξε ιδιαίτερα το ζήτημα της σύστασης του φορέα διαχείρισης του Μαινάλου και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να είναι μια υπηρεσία, αλλά ένα συλλογικό όργανο, «ένας ενιαίος περιφερειακός φορέας διαχείρισης των οικοσυστημάτων της Πελοποννήσου, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όπως και οι λοιποί συμμετέχοντες στη διαβούλευση, στάθηκε στις ελλείψεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, την οποία χαρακτήρισε «πεπαλαιωμένης αντίληψης» σχετικά με τους στόχους της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και της αειφορίας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται η δόμηση στα διάκενα των βουνών, αλλά και για την απουσία πρόβλεψης για το χιονοδρομικό κέντρο.
Αποφασίστηκε, τέλος, η σύσταση επιτροπής – ομάδας εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δημαρχών Τρίπολης και Γορτυνίας, του τεχνικού κόσμου και των οικολογικών - ορειβατικών συλλόγων και κυνηγών η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και θα αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ, τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις και την κοινή πρόταση όλων των φορέων για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το Μαίναλο