Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πάτρα: Πανελλήνιος θόρυβος για την βαριά "καμπάνα" σε δημοσιογράφους- Για κακό προηγούμενο μιλούν νομικοί και δημοσιογράφοι

Πάτρα: Πανελλήνιος θόρυβος για την βαριά "καμπάνα" σε δημοσιογράφους- Για κακό προηγούμενο μιλούν νομικοί και δημοσιογράφοι  Κίνδυνος για ...επιδημία αγωγών και μηνύσεων Αίσθηση προκάλεσε σε δικαστικούς, δημοσιογραφικούς και συνδικαλιστικούς κύκλους όχι μόνο στην Πάτρα αλλά και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας , η είδηση της καταδίκης των δημοσιογράφων Ζώη Μαρίνου και Κώστα Φλαμή και του εκδότη Τάσου Παπαγιαννόπουλου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση έκαστος με τριετή αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο, επειδή σε αναδημοσίευση είδησης δεν έκαναν αναφορά στο όνομα του φωτογράφου.
Ο λόγος για τον φωτογράφο Κώστα Μητρόπουλο, ο οποίος το 2008 είχε φωτογραφήσει την γνωστή tv περσόνα και ηθοποιό και τότε βασίλισσα του Πατρινού καρναβαλιού Νικολέτα Ράλλη για λογαριασμό του περιοδικού Μaxim.
To... έγκλημα των Πατρινών δημοσιογράφων είναι ότι είχαν αναδημοσιεύσει στον "Κόσμο" το θέμα του Maxim με αναφορά στο περιοδικό, χωρίς να έχουν αναφέρει το όνομα του φωτογράφου ο οποίος ωστόσο είχε τραβήξει τις φωτογραφίες για λογαριασμό του περιοδικού.
Το θέμα έκανε σήμερα το γύρο των συζητήσεων τόσο στα πηγαδάκια της πόλης όσο και στις δημοσιογραφικές ενώσεις ανά τη Ελλάδα. Η εκτίμηση δημοσιογράφων αλλά και νομικών είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δημιουργεί κακό προηγούμενο για ...επιδημία αγωγών και μηνύσεων εναντίον ΜΜΕ και δημοσιογράφων
Γνωστός συνδικαλιστής δημοσιογράφος από την Αθήνα μιλώντας στο thebest.gr χαρακτήρισε πρωτοφανή την απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Πάτρας και τόνισε ότι δημιουργεί κακό προηγούμενο καθώς δίνει αφορμή σε οποιονδήποτε βαφτίζει ένα δημοσίευμα προσωπική δημιουργία του, να αξιώνει αποζημίωση με αγωγές και μηνύσεις.
Δημοσιογραφικοί και νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης και ζητούν όπως μαθαίνει το thebest.gr περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και παρέμβασης στον Άρειο Πάγο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και στο Υπουργείο Επικρατείας με σκοπό τη δημιουργία ενός νομικού περιβάλλοντος που να θωρακίζει τη δημοσιογραφία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στο Δικαστήριο και με βάση την απόφαση, η αναφορά της "πηγής" σε αναδημοσίευση κειμένου δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρχει ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ του δημοσιογράφου ή εικονολήπτη ή φωτογράφου. Αυτό εγείρει τεράστιο ζήτημα για το σύνολο των μέσων της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση ακόμη και μία φωτογραφία ή κείμενο που είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο δεν μπορούν να αναδημοσιευθούν αν δεν υπάρχει έγγραφη βεβαίωση του συντάκτη ή φωτογράφου.
Αυτό σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλλει μήνυση και να την κερδίσει, με βάση το δεδικασμένο της Πάτρας.
Στο κείμενο του "Κόσμου" αναφερόταν ξεκάθαρα η "πηγή" ακόμη και στον τίτλο ("Η βασίλισσα του καρναβαλιού Νικολέτα Ράλλη φωτογραφήθηκε στο Maxim"), αυτό όμως δεν ήταν αρκετό κατά το Δικαστήριο.

thebest.gr