Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

«Οι μετανάστες στην Ελλάδα πηγαίνουν από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη»

immigrants-in-Greece
Ρεπορτάζ που φέρει τον άνω τίτλο και περιέχει μαρτυρίες πολλών μεταναστών στην Ελλάδα που αδημονούν για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, φιλοξενεί η ιστοσελίδα της γερμανικής ραδιοφωνίας. Δι’ αυτού περιγράφονται οι άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα και η αντίστοιχη μεταχείρισή τους από τις ελληνικές Αρχές.
Κατ’ αρχάς, στηλιτεύεται το γεγονός της σιωπηρής απόρριψης χιλιάδων αιτήσεων για την χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα. Οι μετανάστες απελπίζονται από αυτή την αβεβαιότητα και πολλοί από αυτούς επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, παρότι εκεί δεν τους περιμένει τίποτα. Αυτή την επιθυμία τους θέλει να εκπληρώσει και η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ), στα πλαίσια προγράμματος επαναπροώθησης.
Στο ρεπορτάζ μεταφέρεται η άσχημη εικόνα του χώρου υποδοχής του ΙΟΜ στην Αθήνα, όπου στοιβάζεται πλήθος μεταναστών, σαν να επρόκειτο για σιδηροδρομικό σταθμό. Όλοι περιμένουν για πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις που θα τους οδηγήσουν στην χώρα τους το Πακιστάν, από την οποία δραπέτευσαν πριν από πολλά χρόνια.
Οι μαρτυρίες που φιλοξενούνται είναι δραματικές. Κάποιοι από τους μετανάστες χρειάστηκαν πέντε μήνες ποδαρόδρομου για να φθάσουν στην Ευρώπη. Δανείστηκαν χρήματα για να το πετύχουν και, αντί να πλουτίσουν όπως ήλπιζαν, δεν μπορούν να επιστρέψουν ούτε καν αυτά τα δανεικά. Παρόλα αυτά, δεδομένων των συνθηκών που συνάντησαν, πολλοί από αυτούς επιθυμούν να γυρίσουν για να είναι μαζί με τους δικούς τους και να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους.
Οι Αρχές, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, καθόλου δεν δείχνουν δυσαρεστημένες με την κακή ποιότητα αυτών των αναμνήσεων. Αντίθετα, επιδιώκουν οι άσχημες εντυπώσεις να μεταφερθούν στους επίδοξους μιμητές των απελπισμένων μεταναστών, ώστε να «καταλάβουν κι εκείνοι ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι»…

ysterografa.gr