Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Για νέο κύμα κακοκαιρίας προειδοποιεί η ΕΜΥ

images
Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς από σήμερα το βράδυ(15/1/2013) προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και από το πρωί της Τετάρτης βαθμιαία στο ανατολικό Αιγαίο και στην Θράκη.
Παράλληλα θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις κατά τόπους στα ορεινά της δυτικής ηπειρώτικης χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Αναμένεται οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη να φθάσουν τα 8 και πρόσκαιρα την Τετάρτη στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσου, ωστόσο οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή (18/1).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας όλες τις υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Ειδικότερα:
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.