Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΝΕΤ στα γεγονότα» με την Μάριον Μιχελιδάκη και τον Γιώργο Κουβαρά , ο Πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε:
Για τις τρομοκρατικές ενέργειες 
Η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συμβολή μας στην δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, ώστε να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς , να αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε όλη αυτήν την περίοδο, με τις προτάσεις ενάντια στην φασιστική ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και σήμερα.

Η καταδίκη όμως δεν μπορεί να είναι αμφίσημη. Δεν μπορεί να είναι δίγλωσση. Η καταδίκη θα πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη ,κάθετη και κατηγορηματική από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Χωρίς υποσημειώσεις ,αστερίσκους και συμψηφισμούς. Είναι γεγονός ότι τα τρία τελευταία  χρόνια έγινε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η φραστική βία, με την ανοχή τουλάχιστον, δυνάμεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ζήσαμε, τα έζησα ως βουλευτής, ως μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η φραστική βία των τριών χρόνων, είναι όλα αυτά τα ανεμομαζέματα που σήμερα γίνονται ανεμοσκορπίσματα.
Η σύγκρουση αυτών των τριών ετών ,ουσιαστικά δημιούργησε τις συνθήκες για να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση, της τυφλής πολιτικής πόλωσης. Σε μια κατάσταση διχαστική για την χώρα ,σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
……………………………………………………..
Δεν μίλησα για ευθεία σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις ενέργειες αυτές. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει  και θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Μίλησα όμως για πρακτικές, νοοτροπίες που φλερτάρουν με διάφορες μορφές βίας. Και αυτές δημιούργησαν το ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο σήμερα εκτυλίσσονται αυτά που ζούμε και τα οποία είναι από κάθε πλευρά καταδικαστέα.
…………………..
Πρέπει να κινηθούμε σε δυο επίπεδα. Το πρώτο είναι το πολιτικό με την διαμόρφωση ενός μεγάλου δημοκρατικού μετώπου τόσο στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά και ευρύτερα, με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Το δεύτερο αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο. Έχοντας κυβερνητική εμπειρία, μπορώ να σας πω ότι χρειάζεται να είμαστε με τα μάτια ανοιχτά απέναντι σε όλους αυτούς τους θεσμούς. Εννοώ όλες εκείνες τις υπηρεσίες ασφάλειας. Πιστεύω, κι αυτό θα είναι μια συνδρομή στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής σταθερότητας ,ότι πρέπει να λειτουργήσει ένας κοινοβουλευτικός έλεγχος πάνω σε αυτές τις υπηρεσίες. Αυτό θα πρέπει να είναι κατά την γνώμη μου, ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.
……….
Για τα όσα ακούγονται περί της  «εκχώρησης  εθνικής κυριαρχίας»
Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όταν όλοι συνομολογούμε, ότι με στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, δίνουμε η συμμετέχουμε σε μια άλλη υπερεθνική κυριαρχία, την ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Αυτό θα τεθεί πολύ σύντομα όταν θα συζητάμε την θεσμική ολοκλήρωση της ΕΕ. Πάλι ένα κομμάτι εθνικής κυριαρχίες συνειδητά θα πάει σε ένα άλλο επίπεδο υπερεθνικό, έτσι ώστε να προστυχεύσουμε καλύτερα τα συμφέροντα μας.
Γίνεται όμως ένα παιχνίδι γύρω από το θέμα αυτά τα τρία χρόνια, που  δημιουργεί συνθήκες της τυφλής πολιτικής αντιπαράθεσης .Όταν μας έβριζαν  και μας χαρακτήριζαν ως κυβέρνηση Τσολάκογλου ,όταν μίλαγαν για δοσίλογους, κανείς δεν αντιδρούσε. Όλοι βολευόντουσαν πίσω από την αντιπολιτευτική τους θέση. Το είδαμε και χθες. Αυτό δημιουργεί συνθήκες νέας βίας. Αυτό πολώνει την πολιτική κατάσταση και πρέπει όλοι να το καταδικάσουμε. Δεν το βλέπω αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου
Πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση .Είμαστε σε μια συγκυρία που αναγκαστήκαμε να το κάνουμε, επειδή έπρεπε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να υιοθετήσουμε τις προαπαιτούμενες δράσεις. Πρέπει όμως αυτές οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να είναι και οι τελευταίες.