Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τα Ελγίνεια… δεν κουνιούνται

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ανήκει στα ΜΜΕ που καθορίζουν την ειδησεογραφία και επηρεάζουν καταλυτικά τη διεθνή, δημόσια ατζέντα. Με τα θέματα που αναδεικνύουν, τον τρόπο με τον οποίο το κάνουν, και όσα επιλέγουν να… κρύψουν πίσω από την κουρτίνα της καθημερινότητας.
Στη δικτυακή έκδοση της «Guardian» υπάρχει ένα άρθρο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, όπου αναπτύσσεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ρητορική και επιχειρηματολογία, για το βάσιμο των διεκδικήσεων της Ελλάδας, στο πλαίσιο του πάγιου αιτήματος της Αθήνας να επιστρέψουν τα Ελγίνεια στη φυσική, ιστορική θέση τους, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η σύνοψη του άρθρου καταλήγει στη διαπίστωση ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν… εκεί που είναι. Να μην επιστραφούν στην Ελλάδα, αλλά να συνεχίσουν να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς από πλείστους πολιτισμούς της αρχαιότητας.
Το επιχείρημα είναι απλό: Αν το Βρετανικό Μουσείο αποδεχτεί το σχετικό αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Ελγινείων, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με τα αντίστοιχα αιτήματα άλλων χωρών, όπως της Αιγύπτου, του Ιράν και της Τουρκίας μεταξύ άλλων, για επιστροφή αρχαιοτήτων που αφορούν την ιστορική διαδρομή των πολιτισμών των συγκεκριμένων κρατών.
«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, που θα έπρεπε να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης», σχολιάζει με νόημα ο αρθρογράφος της «Guardian». Υπενθυμίζοντας ότι κάθε πολιτισμός έχει τη μοναδικότητά του, με ιδιαίτερη σημασία για την πρόοδο της Ιστορίας των ανθρωπίνων κοινωνιών. «Είναι πράγματι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα τόσο ξεχωριστά;», αναρωτιέται το άρθρο της «Guardian». Δίνοντας το ίδιο την απάντηση ότι… δεν είναι.
Φυσικά, η Ιστορία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν μπορεί να κριθεί από τη «Guardian». Ούτε από κανέναν άλλο. Κρίθηκε από την ίδια την ανθρωπότητα, την οποία ενίσχυσε με επιτεύγματα όπως τη Δημοκρατία, τη σκέψη και τις τέχνες, που κανένας άλλος πολιτισμός δεν μπόρεσε να πλησιάσει. Επιτεύγματα τα οποία άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων, και για τον λόγο αυτό, είναι ξεχωριστά. Όπως ξεχωριστά είναι και τα Ελγίνεια. Γι’ αυτό και πρέπει να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Για να ξαναβρεί η Ιστορία την ηθική ισορροπία της.

statesmen.gr