Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Π. Τατούλης: Η Δημοκρατία απαιτεί αντοχές, υπευθυνότητα και ωριμότητα από Πολιτικούς και Πολίτες


Δυστυχώς χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι πολιτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης  ακολουθώντας παλαιοκομματικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, ως άλλοθι της ανυπαρξίας και της ανικανότητάς τους, αλλά και της ευθύνης που είχαν για χρόνια, εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία των πολιτών και δεν υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και τους κανόνες της του Περιφερειακού συμβουλίου», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας. «Με θλίβουν τα χθεσινά γεγονότα γιατί καταδεικνύουν την αδυναμία αντοχών σε κρίσιμα θέματα και σε μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύει η χώρα», επισήμανε ο περιφερειάρχης. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι είναι μακρά η πορεία του στον πολιτικό βίο της χώρας, κατά την οποία οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες και ότι δεν έχει υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Η παρουσία μου αυτή σε συνδυασμό με τη στάση της παράταξής μας είναι που έσωσε το κύρος του θεσμού από μια τέτοια  συμπεριφορά, την οποία έχω ήδη κατατάξει στο παρελθόν». Οι συμπεριφορές αυτές είναι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, που σε τόσο κρίσιμες στιγμές ζημιώνουν τη δημοκρατική λειτουργία και, κυρίως, τη θέση των πολιτών. «Η νέα αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσει κύρος για να μπορεί η ίδια να διαπραγματεύεται την τύχη της και να μπορεί να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις για να βρει το δρόμο της». Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, είναι να αναπτύξει την εξωστρέφειά της και την εύρυθμη και δημοκρατική της λειτουργία, όπου οι κοινωνικές ομάδες ακόμα και αν διαφωνούν θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και από κοινού να βρίσκουμε νέου δρόμους. Η ενεργοποίηση των πολιτών δεν θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις παθογένειες του χτες, αλλά με ξεκάθαρη εικόνα και προοπτική για το μέλλον.
Αναφορικά με την Αρκαδία, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε δεν αντιστοιχούσε στην εικόνα της Αρκαδίας, καθώς δεν υπήρχε σχεδιασμός, μελετητικές προσεγγίσεις και μοντέλο ανάπτυξης. Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε ξεκάθαρη κατεύθυνση για την Αρκαδία και ολοκληρώσαμε 32 έργα που είχαν βαλτώσει, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την κατασκευή 15 και πλέον έργων και ήδη έχουμε προσεγγίσει μελετητικά πολλά ακόμα έργα».
Από τα μεγάλα έργα που υλοποιούμε, μερικά είναι ο δρόμος Τρίπολης – Άστρους, επιτυγχάνοντας τη στρατηγικά σημαντική σύνδεση της πρωτεύουσας με την παραλιακή Κυνουρία, ο δρόμος Χάνι Κούβλι – παράκαμψη Καστρίου – Άγιος Πέτρος – Ορεινή Μελιγού, προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών , η παράκαμψη της Τεγέας και ο ορεινός δρόμος από το Χάνι Κούβλι μέχρι το Άστρος μέσω του Καστρίου – Αγίου Πέτρου – Ορεινής Μελιγού. Εγκρίθηκε επίσης από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και χαρακτηρίστηκε έργο σημαία, η κατασκευή του Νοτιοανατολικού παραλιακού άξονα, από την Κόρινθο μέχρι την Καρδαμύλη. Έχει επίσης ολοκληρωθεί η μελέτη για την παράκαμψη του Ξεροπηγαδίου, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το λιμάνι του Άστρους, γίνονται παρεμβάσεις στο δρόμο Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία και επισπεύδονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της παράκαμψης των Λαγκαδίων. Ετοιμάζεται επίσης η διασταύρωση των Λουτρών Ηραίας μέχρι τα όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύντομα θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στον 111, που συνδέει την Αρκαδία με την Ορεινή Αχαΐα και την Ηλεία και το οποίο μετά από παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως διευρωπαϊκό δίκτυο. Ξεμπλοκάρεται ακόμη το ταμείο πυροπλήκτων με έργα ύψους πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για το Δήμο Μεγαλόπολης και τον τέως Δήμο Βαλτετσίου.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για τη Γορτυνία, δήλωσε ότι αυτές θα έχουν ως επίκεντρο τη λίμνη του Λάδωνα, ενώ για τον Φάλανθο προέχει η βελτίωση των οδικών αξόνων και το αρδευτικό δίκτυο του. Το Μαίναλο αποτελεί σημαντικό πόλο ανάπτυξης της Αρκαδίας, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ενώ ο Πάρνωνας με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που είναι ο στόχος θα μπορέσει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο της Αρκαδίας και Λακωνίας. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τέλος στο δρόμο των Παραλογγών , στο Πειραματικό και Μουσικό σχολείο, στην ψυχιατρική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι με την πάροδο εντός του πρώτου χρόνου της αιρετής Περιφέρειας έχουν υλοποιηθεί οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις 3 με 4 φορές περισσότερο.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην προέγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την κοινωνική σύγκλιση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο κ. Τατούλης, κάνοντας αναφορά στο ταξίδι του στη Ρωσία, τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης ενός φιλοπελοποννησιακού λόμπι στο εξωτερικό και ενός δικτύου συνεργαζόμενων Περιφερειών στην Ευρώπη, πάνω στον άξονα Ρωσία – Μεσόγειος, ως γέφυρα αλληλεγγύης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.