Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ σε Βοσνία Ερζεγοβίνη και Σερβία

Στις εργασίες της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την πολιτική πτυχή της ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Παναγιώτα Δριτσέλη. Οι εργασίες της επιτροπής πραγματοποιήθηκαν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και στη Σερβία. Οι Έλληνες βουλευτές είχαν διεξοδικές συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο χωρών, καθώς και με συναδέλφους τους από όλα τα Κοινοβούλια που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
Ως προς το προσφυγικό ζήτημα, η ελληνική κοινοβουλευτική αποστολή είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με το θέμα και με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Aleksandar Vucic, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ivica Dacic καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Nebojša Stefanović.  Τέθηκε το ζήτημα της απόφασης των χωρών του προσφυγικού διαδρόμου να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Οι βουλευτές επεσήμαναν ότι σε συνέχεια μιας σειρά μονομερών αποφάσεων δημιουργήθηκε οξύτατη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Τόνισαν, επίσης, ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης αποτελούν κοινό καθήκον. Σύγκλιση απόψεων της Ελληνικής αποστολής και του Σέρβου Πρωθυπουργού διαπιστώθηκε στο ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα μείζον ζήτημα, που κλυδωνίζει την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση και οι μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε, στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Adasevac της Σερβίας όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Σέρβο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Aleksandar Vulin. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ειρήνη και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης και στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται κοινές απαντήσεις, με απόλυτη προσήλωση στις ανθρωπιστικές αξίες και στο σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης.  

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης