Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Άμεσα να απομακρύνει τον Τσιρώνη ο Πρωθυπουργός»



http://www.arcadiaportal.gr/sites/default/files/field/image/tat_tsirrr_0_1_0.jpg
«Ο Πρωθυπουργός οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα και να αποπέμψει τον κ. Τσιρώνη γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη χώρα με την ανεπάρκεια και την έλλειψη γνώσεων που τον διακρίνει για τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016. 
«Η Κυβέρνηση να μην παίζει με τη φωτιά και να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης. Το τι θα κάνουμε εμείς είναι δικό μας θέμα» συνέχισε ο Περιφερειάρχης και επανέλαβε ότι «το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων θα γίνει όπως το σχεδιάσαμε, με όλες τις προβλεπόμενες μονάδες στην Καλλιρόη, στην Παλαιόχουνη και στη Σκάλα. Όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, για το οποίο λάβαμε τα εύσημα από την πολιτική ηγεσία της Κυβέρνησης, θα έχουμε νέο ορίζοντα μπροστά μας να προχωρήσουμε σε ένα νέο ΣΔΙΤ για την καινοτόμο διαχείριση της λυματολάσπης».

Η απώλεια ενός χρόνου από την υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης, με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, δήλωσε ακολούθως ο κ. Τατούλης, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, «τα οποία ωστόσο σε συνεργασία με τους Δημάρχους έχουμε μέχρις στιγμής διαχειριστεί. Δεν ξέρω όμως τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον».
Το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ υλοποιείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια, ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, η οποία ετοίμασε τις 82 μελέτες σε 1 χρόνο, που αποτελεί ρεκόρ, δημοπράτησε και παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το σύνολο των μελετών αυτών έχουν επικυρωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Οι Δήμοι τα τελευταία 4 χρόνια διπλασίασαν τους ΧΑΔΑ που χρησιμοποιούσαν. Με την έξυπνη διαχείριση και αυτού ακόμα του ζητήματος, τον επιπλέον αυτό όγκο αυτή δεν τον μετατρέψαμε σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση» συμπλήρωσε ο κ. Τατούλης και ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι σχετικά με την επιβολή των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δώσαμε βεβαίωση ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ εξελίσσεται κανονικά ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα».
Ως μεγάλο ψέμα χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης τον ισχυρισμό ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ θα επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα 2 δις που «πανηγυρίζει» η Κυβέρνηση ότι εξασφάλισε μετά τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ουσία πρόκειται για το κομμάτι της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, την οποία η Κυβέρνηση από τη δική της υπαιτιότητα, λόγω των capital control αδυνατούσε να καταβάλλει».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Περιφερειάρχης για τη στάση της αντιπολίτευσης, «η οποία ποτέ δεν έκανε λόγο για την αυθαίρετη μετατροπή χώρων σε ΧΑΔΑ. Και όχι μόνο αυτό, κατηγορείτε εμάς γιατί επιβάλλουμε πρόστιμα για τα περιβαλλοντικά αυτά εγκλήματα. Το μεγάλο όμως περιβαλλοντικό έγκλημα έχει συντελεστεί με τη δική σας θαλπωρή και τη δική σας ενθάρρυνση προς τους Δημάρχους να μην πληρώνουν τα πρόστιμα. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση δεν μας επαινεί για όλα αυτά που κάνουμε, αντίθετα συγκαλύπτει την παρανομία. Δε λέτε τίποτα για την Αγία Τριάδα, δε λέτε τίποτα για τον Άγιο Βλάσση.