Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ερώτηση Χρίστου Δήμα για τα προβλήματα στον αρχαίο χώρο του Διόλκου

http://s.enet.gr/resources/2010-11/50-17-thumb-large.jpg 
Τα σοβαρά προβλήματα και ιδίως η έλλειψη φύλαξης που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος του Διόλκου επισημαίνονται σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα προς τον υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης υπογραμμίζεται ότι το αρχαιολογικό πέρασμα του Διόλκου σε συνδυασμό με την διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου θα έπρεπε να αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη η προστασία του μνημείου αλλά και η δημιουργία επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Δήμας καλεί τον αρμόδιο υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του Διόλκου καθώς και να ενισχυθεί ο χώρος με προσωπικό φύλαξης.


Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Προβλήματα και ελλείψεις στον χώρο του αρχαίου Διόλκου

Η κατασκευή του Διόλκου στην Κορινθία χρονολογείται από τον 6ο π. Χ. αιώνα, και πρόκειται για έναν λιθόστρωτο δρόμο με αυλακιές, που χρησίμευε στη μεταφορά πλοίων και ένωνε την παραλία του Σχοινούντα (ανατολικό άκρο Ισθμού της Κορίνθου) με το δυτικό άκρο του σημερινού καναλιού, μεταξύ των πόλεων της Κορίνθου και του Λουτρακίου.

Το αρχαιολογικό πέρασμα του Διόλκου σε συνδυασμό με την διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου θα έπρεπε να αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη η προστασία του μνημείου αλλά και η δημιουργία επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

Δυστυχώς, όμως, σήμερα ο χώρος του Διόλκου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα με κυριότερα την έλλειψη προσωπικού φύλαξης ενώ παρατηρείται ακόμα και το φαινόμενο της συσσώρευσης απορριμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την προστασία του Διόλκου;
  2. Υπάρχει  πρόβλεψη ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό φύλαξης ο χώρος;