Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Οι προϋποθέσεις για την «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΕΣΠΑ



*του Αναστασίου Λυμπερίου

Με  καθυστέρηση ενός έτους μετά την ολιγωρία της κυβέρνησης τόσο στο θέμα της δημοσίευσης της προκήρυξης όσο και στη δημιουργία φορέα που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα και την αξιολόγηση των προτάσεων, αλλά και την 8μήνη καθυστέρηση στη τοποθέτηση του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα για το πρόγραμμα και με σαφώς χαμηλότερο προϋπολογισμό ξεκίνησε από τη Τρίτη 8 Μαρτίου η διαδικασία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για ένταξη στη δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, στερώντας από την ελληνική οικονομία επί ένα χρόνο την ενεργοποίηση του μοναδικού χρηματοδοτικού εργαλείου που μπορεί να ρίξει ρευστότητα στην αγορά.

Παράλληλα η καθυστέρηση και η ασυνέπεια που παρατηρήθηκε το 2015 στην αποπληρωμή των δικαιούχων που εντάχτηκαν στα προηγούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ  είχε ως αποτέλεσμα την εισροή λιγότερων κοινοτικών πόρων στα ταμεία του Δημοσίου, την επίταση της ύφεσης και την δημιουργία αρνητικού κλίματος και ανασφάλειας από φορείς και επιχειρήσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει τα έργα τους και βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Το νέο πρόγραμμα έχει στόχο την υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε ανέργων είτε αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Σύμφωνα με τη προκήρυξη αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει δικές του παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμού) και δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα).

Απευθύνεται σε δυο κατηγορίες δικαιούχων με προϋποθέσεις οι οποίες και περιγράφονται αναλυτικά στον ιστότοπο www.espa.gr στο πεδίο προγράμματα-προσκλήσεις: α): Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, τις 20.000,00€ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000,00€ για το οικογενειακό εισόδημα. κ.α .β): Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος. και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, τις 20.000,00€ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000,00€ για το οικογενειακό εισόδημα κ.α.
Παράλληλα επιτρέπεται η σύσταση συνεργαζόμενων σχημάτων/μορφών επιχείρησης, μικρών και πολύ μικρών, στις οποίες θα συμμετέχουν εταίροι/δικαιούχοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες δικαιούχων, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
  1. συμμετοχή με ίσα εταιρικά μερίδια
  2. συνέργεια ή συμπληρωματικότητα μεταξύ των ειδικοτήτων των συνεργαζομένων φυσικών προσώπων. Ως συνέργεια θεωρείται η από κοινού άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δύο ή περισσοτέρων φυσικών προσώπων με την ίδια ειδικότητα (π.χ. δύο συνεργαζόμενα φυσικά πρόσωπα με δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού). Ως συμπληρωματικότητα θεωρείται η από κοινού άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δύο ή περισσοτέρων φυσικών προσώπων με διαφορετικές ειδικότητες που ωστόσο συνδυαστικά μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα της επιχείρησης που θα ιδρύσουν (π.χ. συνεργασία μεταξύ ενός πολιτικού μηχανικού και ενός αρχιτέκτονα). Η συμπληρωματικότητα ή η συνέργεια ειδικοτήτων θα πρέπει να τεκμηριώνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο.
Οι αιτήσεις γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, από τη Τρίτη 8 Μαρτίου έως και τις 15 Απριλίου 2016 και ώρα 17.00 και αφορά όλες τις περιοχές της χώρας. Οι αιτήσεις/ επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis, και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται η προσκόμιση φυσικού φακέλου δικαιολογητικών, ενώ δεν θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας.
Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προτάσεων και στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, οι προτάσεις των οποίων θα εγκριθούν, για τον ακριβή χρόνο και τόπο αποστολής του φακέλου που θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά. 
 Μέσα από το πρόγραμμα ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 5.000 έως 25.000€ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Το ανώτατο ύψος των 25.000 € αυξάνεται εφόσον η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα. Ειδικότερα, στην περίπτωση συνεργασίας δύο συμμετεχόντων δικαιούχων, ο συνολικός προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει έως 40.000 €, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας τριών ή περισσοτέρων δικαιούχων έως 50.000 €. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών  για χρηματοδότηση ορίζεται η 8η Μαρτίου 2016 (Τροποποίηση 9/3/16)
Τέλος στις επιλέξιμες δαπάνες σύμφωνα με τη προκήρυξη εντάσσονται:
• Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κ.α.)
• Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α.)
• Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις
• Προμήθεια αναλωσίμων
• Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)
• Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις μέχρι 12.000€
• Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού
• Αγορά/Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού /Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας.

                  * ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι  Οικονομολόγος MSc και Υποψήφιος Διδάκτωρ
tasoslimp@yahoo.gr