Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Τώρα αναζητούν νέες Αμυγδαλέζες - Mεταφορά μεταναστών στην Κόρινθο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μυστικότητα προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις

Τώρα αναζητούν νέες Αμυγδαλέζες
Την εποχή που οι μετανάστες «εξαφανίζονταν» αναπολούν στην κυβέρνηση, καθώς αναζητούν εναγωνίως χώρους όπου θα μπορέσουν να στεγάσουν όχι πλέον οικογένειες προσφύγων, αλλά ομάδες νεαρών αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων εκδηλώνονται όλο και συχνότερα επεισόδια.
Το κλειστό γήπεδο του Χόκεϊ στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού έχει από χθες εκκενωθεί, αφού προηγήθηκαν συμπλοκές ανάμεσα κυρίως σε Μαροκινούς μετανάστες που είχαν απομείνει μέσα σε αυτό. Με παρέμβαση της Αστυνομίας, όλοι οι αλλοδαποί που είχαν απομείνει, περίπου 400, μεταφέρθηκαν από το Χόκεϊ στο Κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπου και εκεί σημειώθηκε μικρής έκτασης ένταση από μετανάστες που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης. Η ένταση στο Κλειστό του Φαλήρου δεν επεκτάθηκε πέραν της καθιστικής διαμαρτυρίας, ενώ την προηγούμενη μέρα, Σάββατο, οι συμπλοκές ανάμεσα σε Μαροκινούς και Αφγανούς προκάλεσε την επέμβαση δύο διμοιριών των ΜΑΤ.
Στο Τάε Κβον Ντο υπολογίζεται ότι στεγάζονται πλέον περίπου 1.300 μετανάστες. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, μετά την αναγκαστική μεταφορά μεταναστών από την Ειδομένη, φιλοξενούνταν σε Τάε Κβον Ντο και Χόκεϊ περίπου 4.000 άτομα και αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, προφανώς αναζητώντας νέα δίοδο προς Βόρεια Ευρώπη.


Εκκένωση


Στο μεταξύ, το Κλειστό του Τάε Κβον Ντο πρέπει να επιστραφεί στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποκατασταθούν όσες ζημιές έχουν προκληθεί και να ετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κικ Μπόξινγκ. Ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας τον διαβεβαίωσε πως μέχρι την Τετάρτη οι μετανάστες θα έχουν απομακρυνθεί από το γήπεδο. Ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε το γήπεδο χθες και στη συνέχεια μίλησε για «ομαλότητα» που σταδιακά αποκαθίσταται. Ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού όσων εκ των μεταναστών θέλουν να επαναπατρισθούν οικειοθελώς. Ο υπουργός παραδέχθηκε την εμφανή αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού των φιλοξενουμένων: «Υπάρχει μια αλλαγή των ανθρώπων, δηλαδή υπάρχουν κυρίως οικονομικοί μετανάστες. Υπάρχουν προφανώς -από τα ίδια τα γεγονότα φαίνεται- ανάμεσά τους κάποιοι οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα. Αυτό δεν πρέπει να χαρακτηρίσει την τεράστια μάζα των ταλαιπωρημένων ανθρώπων και από την άλλη πρέπει κι εμείς να μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μη γίνει», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.
Αυτό που δεν αποκαλύπτει ο Γ. Μουζάλας είναι οι χώροι στους οποίους θα μεταφερθούν όσοι μετανάστες απομείνουν φιλοξενούμενοι υπό αυστηρή επιτήρηση.

Λύσεις

Εφόσον το Τάε Κβον Ντο παραδοθεί την Πέμπτη, οι πιθανές λύσεις είναι:
* Να ανοίξει και πάλι το γήπεδο Χόκεϊ στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Η λύση αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όπως οι αντιδράσεις των δημάρχων της περιοχής, αλλά και τεχνικά ζητήματα (διαμόρφωση χώρων κ.ά.) που καθιστούν δύσκολη την επιτήρηση. Το ότι ο χώρος στερείται λειτουργικότητας, επισημαίνεται και από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες στήθηκαν δύο μεγάλα αντίσκηνα μπροστά από το γήπεδο, ενώ στις αποθήκες του υπάρχουν ακόμη οκτώ αντίσκηνα που μπορούν να στηθούν ανά πάσα στιγμή.
* Να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Αυτό προσκρούει στις αντιδράσεις πλευρών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις εκτεταμένες βλάβες που έχουν υποστεί οι εκεί εγκαταστάσεις. Σημειώνεται ότι, ούτως ή άλλως, όλα τα κόστη για τους χώρους και τις άλλες ανάγκες καλύπτονται ακόμη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
* Να επαναλειτουργήσει το αντίστοιχο κέντρο στην Κόρινθο. Εννοείται ότι θα επιδιωχθεί να γίνει η προετοιμασία και μεταφορά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μυστικότητα προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις. Πάντως, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις αλληλέγγυων έχουν ήδη εξαγγείλει πορεία διαμαρτυρίας στις 18/12, ζητώντας ακριβώς να μην ανοίξουν και πάλι τα κέντρα σε Κόρινθο και Αμυγδαλέζα.

e-typos.com