Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ο Χρίστος Δήμας για την μεταφορά οικονομικών μεταναστών στο Κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου

Γραπτή ερώτηση στα συναρμόδια Υπουργεία για την μεταφορά 122 οικονομικών μεταναστών στο Κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Συγκεκριμένα, ο Χρίστος Δήμας κάνει λόγο για ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συγχέει το προσφυγικό με το μεταναστευτικό ζήτημα και να μεταφέρει άρον άρον οικονομικούς μετανάστες στο Κέντρο φιλοξενίας στην Κορινθία.  Στην γραπτή ερώτηση ο κ. Δήμας τονίζει ότι η πλήρης επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της αστυνόμευσης του νομού καθώς προκύπτει ότι ήδη ζητήθηκε η συνδρομή περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων της Κορινθίας για να συμβάλουν στις προσπάθειες φύλαξης του Κέντρου.

Παράλληλα, ο βουλευτής Κορινθίας ζητά να πληροφορηθεί αν, και πόσους επιπλέον οικονομικούς μετανάστες σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να μεταφέρει στο κέντρο καθώς, και για το αν η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με την πρεσβεία του Μαρόκο και τη μαροκινή κυβέρνηση προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπροώθησής τους δεδομένου ότι, οι οικονομικοί μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες.

Τέλος, ο Χρίστος Δήμας ζητάει διευκρινήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία αναφορικά με το ποιος έχει αναλάβει την σίτιση των οικονομικών μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας και πόσο αναμένεται αυτό να στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο.


Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:


Προς:
- Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Μεταφορά οικονομικών μεταναστών στο Κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής με αποτέλεσμα να αδυνατεί να διαχειριστεί και να συγχέει την προσφυγική με τη μεταναστευτική ροή προς την χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης σχεδιασμού αποτελεί η άρον άρον μεταφορά 122 οικονομικών μεταναστών μαροκινής καταγωγής στο Κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015.

Οι συγκεκριμένοι μετανάστες μεταφέρθηκαν από το Φάληρο Αττικής και μάλιστα φέρεται να είχαν εμπλακεί στα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Ελληνικό Αττικής, το απόγευμα του Σαββάτου, όταν μετανάστες διαφορετικών εθνοτήτων διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους. Βεβαίως, είναι γνωστό πως στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι μετανάστες μαροκινής καταγωγής δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες για τους οποίους θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή η επαναπροώθηση στην χώρα καταγωγής τους.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη πρόσφατη γραπτή ερώτησή μου (αρ. πρ. 1489 – 26.11.2015) καθίστατο σαφές πως τόσο η λειτουργία του Κέντρου φιλοξενίας Κορίνθου όσο και οι αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσουν Αστυνομικά τμήματα στον νομό (Γκούρας και Αγίων Θεοδώρων) δημιουργούν σοβαρές ελλείψεις στις ανάγκες αστυνόμευσης της Κορινθίας. Ειδικά ως προς αυτό, οποιαδήποτε πρόθεση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει πλήρως το Κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου είναι δεδομένο πως θα επιδεινώσει το πρόβλημα της αστυνόμευσης στον νομό. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ζητήθηκε συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων και από την Κορινθία προκειμένου να συσταθούν διμοιρίες υποστήριξης εντός του Κέντρου φιλοξενίας Κορίνθου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

- Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες μεταφοράς 122 μαροκινών οικονομικών μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου; Θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι και αν ναι, πόσοι;

- Καθώς οι συγκεκριμένοι δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες, ποιο το χρονοδιάγραμμα παραμονής τους στο κέντρο; Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπροώθησής τους στο Μαρόκο; Ως προς αυτό, η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με την πρεσβεία του Μαρόκο και τη μαροκινή κυβέρνηση προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών από το Μαρόκο;

- Ζητήθηκε πράγματι συνδρομή περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων της Κορινθίας να συμβάλουν στις προσπάθειες φύλαξης του Κέντρου φιλοξενίας; Αν ναι, με ποιο τρόπο θα αντικατασταθούν οι ήδη λίγες, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, περιπολίες στον νομό Κορινθίας;

- Ποιος έχει αναλάβει την σίτιση των οικονομικών μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας και πόσο αναμένεται αυτό να στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο;