Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του νέου ασφαλιστικού που παρουσίασε ο Γ. Κατρούγκαλος στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις

Τους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού το οποίο θα νομοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου και θα εφαρμοστεί από το 2016 παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. “Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του και παράλληλα να  διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας στόχος να είναι να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις αλλά μόνο στις επικουρικές με τη διατήρηση, όμως, της αυτονομίας του ενιαίου ταμείου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ο στόχος να μην μειωθούν συντάξεις κάτω από 1200 ευρώ, γεγονός που βρήκε θετική ανταπόκριση στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική προϋπόθεση, όπως είπε ο υπουργός, για να υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο είναι να δεχθούν οι θεσμοί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.
Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι  να υπάρξει ενιαίος συντελεστής για την αναπλήρωση των συντάξεων και να υιοθετηθεί ρήτρα προσαρμογής τους ύψους των συντάξεων και των εισφορών ανάλογα με την αυξομείωση του ΑΕΠ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό:
– Καθιερώνεται εθνική σύνταξη με «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι.
– Στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.
– Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το ειςόδημα
– Θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων
Σύμφωνα με  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, το σχέδιο Κατρούγκαλου μπορεί να περάσει τόσο από τα κομματικά όργανα όσο και από την κοινωνία στην περίπτωση που αφενός το ποσοστό αναπλήρωσης του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών (κύρια+επικουρική) δεν μειωθεί κάτω του 65% του συντάξιμου μισθού και αφετέρου αυξηθούν τα έσοδα λόγω των θετικών ρυθμών ανάπτυξης αλλά και της μείωσης της ανεργίας.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο στη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη ώστε μέσα στις προσεχείς μέρες να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.