Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Δύσκολη νύχτα Mάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Εύβοια, σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/980964/638/399/0x0000000000e4318b/2/fotia-purkagia-agios-stefanos.jpgΤριάντα τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σε όλη τη χώρα. Τα κυριότερα μέτωπα εντοπίζονται στην Ηλεία, όπου η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστενών είναι πλέον σε ύφεση, καθώς επίσης στη Ρόδο και στην Εύβοια, όπου οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται εν όψει της αποχώρησης των εναέριων μέσων με τη δύση του ήλιου.


Η πυρκαγιά στην Ηλεία ξέσπασε σε δασική έκταση στο Δραγώγιο του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστενών. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα με 19 άνδρες. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το απόγευμα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. H φωτιά πλέον βρίσκεται σε ύφεση.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή Απόλλωνα Ρόδου. Μάχη με τις φλόγες δίνουν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα. Συμμετέχουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος κάλεσε όσους πολίτες έχουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ να βοηθήσουν στο έργο της Πυροσβεστικής ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την επέκταση της φωτιάς.Η πυρκαγιά ξέφυγε από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων. Οι φλόγες δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, καίνε όμως πυκνό δάσος. Από τον Πειραιά αναχωρεί σκάφος με 10 οχήματα και 40 πυροσβέστες. Από τη Θεσσαλονίκη αναχωρεί ένα C-130 με 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από την Ελευσίνα ένα Super Puma με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ. 
Φωτιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην Άτταλη Ψαχνών της Εύβοιας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας θα επιχειρούν 8 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στην περιοχή εκκενώθηκε το χωριό Μακρυκάπα, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 200-300 μέτρων από τα πρώτα σπίτια.
Αυτή τη στιγμή, η φωτιά διατηρεί ένα μεγάλο μέτωπο σε πυκνό πευκοδάσος στον οικισμό Μακρυκάπα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ο οικισμός. Σημειώνεται ότι ο καπνός που παρατηρήθηκε σε βόρεια προάστια της Αττικής και αναφέρθηκε από κατοίκους προέρχεται από την πυρκαγιά στα Ψαχνά της Εύβοιας.
Υπό έλεγχο έχει επίσης τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαμοθράκη.
Την άμεση αντίδραση και τον πολύ καλό και αποτελεσματικό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην κατάσβεση δυνάμεων, εξήρε μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.
«Πέρα από τον δήμο, την πυροσβεστική και τον στρατό, εκατοντάδες πολίτες ακόμη και παιδιά που κάνουν διακοπές εδώ, ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Με τη συνεργασία και το άμεσο ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γιώργου Παυλίδη, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, των υπηρεσιών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας καθώς και του στρατού, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν απείλησε η φωτιά οικίες. Πολύ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της Αθήνας, τόσο από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας όσο και Πολιτικής Προστασίας» επισημαίνει ο κ. Βίτσας.
Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο στο Κάστρο στην Κυλλήνη, το οποίο είχε εκδηλωθεί το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, καθώς επεκτάθηκε σε αγροτοδασική έκταση. Καήκαν περίπου 30 στρέμματα με καλλιέργειες και περίπου 20 στρέμματα δάσους.
Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη της Αττικής. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικίες.