Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Οι δευτερολογίες Τσίπρα και Μεϊμαράκη

Ο Μεϊμαράκης τρόλαρε τον Τσίπρα για την Κωνσταντοπούλου: Πάντως σας χειροκρότησε...!Τον λόγο πήρε και πάλι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας:
Γιατί δεν πήρατε εσείς την συμφωνία με τα 2 δισ., την οποία μας κατηγορήσετε ότι δεν δεχθήκαμε; Δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα εξόδου από το Μνημόνιο με το χρέος στο 180% του ΑΕΠ. Δεν πιστεύω ότι νέο κραυγάζει «ότι είναι νέο». Και εντός ΝΔ υπάρχουν διαφοροποιήσεις, μεταξύ λαϊκής δεξιάς και νεοφιλελεύθερης. Η επικράτηση της δεύτερης έχει δημιουργήσει τρομακτικές ανισότητες. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις είναι το χθες.

Απαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε:


Καταρχήν, χαίρομαι, κ. Πρόεδρε, που κάνατε αυτές τις αναφορές. Νομίζω ότι για τη συμφωνία ήδη σας έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Κι αν θέλετε μπορούμε να κουβεντιάσουμε και πιο αναλυτικά. Γνωρίζετε ότι μετά τις Ευρωεκλογές, οι εταίροι μας συζητούσαν και ζητούσαν από εμάς όλο και κάτι παραπάνω, γιατί έβλεπαν ότι η κυβέρνηση προχωρούσε σε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο μην ξεχνάτε ότι είχε φέρει το 2014 το χαμόγελο και πάλι στα χείλη των Ελλήνων και η οικονομία πήγαινε προς τα πάνω. Και γνωρίζετε ότι θα έτρεχε φέτος ανάπτυξη κοντά στο 3%, ενώ τώρα θα τρέξει με ύφεση πάνω από 3, κάποιοι λένε και 4%. Γνωρίζετε ότι εμείς προχωρήσαμε και το διαγωνισμό και για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί; Γιατί ακριβώς επειδή είχε σταθεροποιηθεί η οικονομία, εμφανίστηκαν επενδυτές που δεν μπορούσαν να εμφανιστούν το 2013 και το 2012 και δεν εμφανίζονται και σήμερα, όπως καταντήσατε τα πράγματα.
Πράγματι, εμείς είχαμε πιο υψηλά πλεονάσματα, αλλά ξεχνάτε ότι θα είχαμε αύξηση ΑΕΠ, όχι ύφεση. Και αυτό, όπως γνωρίζετε, με τον πολλαπλασιαστή θα ήταν διαφορετικό από ό,τι θα είναι σήμερα. Και πράγματι, εσείς με την ύφεση αυτή, δε μπορείτε να έχετε τα ίδια πλεονάσματα. Δε γίνεται. Που θα τα βρείτε; Δεν εξηγείται αυτό. Ο κ. Τσακαλώτος δίπλα σας είναι, θα σας το πει. Δε μπορεί με αυτή την ύφεση που προβλέπεται, να είχατε τα ίδια πλεονάσματα. Άρα, δεν κερδίσατε τίποτα. Εξ ανάγκης προσαρμοστήκατε σε αυτό. Ενώ εμείς κερδίζαμε και πετυχαίναμε.
Το δεύτερο στο οποίο αναφερθήκατε: Πράγματι, επειδή πλησίαζε η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κι επειδή εμείς προχωρούσαμε στη συζήτηση για την αξιολόγηση για να τελειώσουμε το θέμα του μνημονίου και η χώρα θα είχε βγει από το μνημόνιο, αρκετοί κι από εσάς βεβαίως ερχόμενοι σε επαφή με τους ξένους περιφρονούσαν, λοιδορούσαν κι έλεγαν «Αυτή η κυβέρνηση έχει απαξιωθεί και φεύγει και ερχόμαστε». Πολλοί από εσάς λέγανε στους ξένους ότι με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας θα είστε η κυβέρνηση. Μόνοι σας τα λέγατε. Γίνανε πολλές συναντήσεις του κ. Σταθάκη, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Μηλιού. Και τα λέγατε ευθέως: «Μην την ακούτε την κυβέρνηση Σαμαρά, εμείς ερχόμαστε, εμείς είμαστε εδώ». Και με αλαζονεία περισσή, θα έλεγα, το λέγατε. Και πράγματι, εφόσον μπορούσατε να εκβιάσετε για την εκλογή Προέδρου, είχαμε αυτό το μειονέκτημα. Ενώ εσείς έχετε τώρα πλεονέκτημα τριών ετών. Δεν υπάρχει δοκιμασία εκλογική μπροστά σας. Κι έχετε ένα ωφέλιμο χρόνο μεγάλο, τον οποίο εμείς δεν είχαμε. Και θέλω να τονίσω, κ. Πρόεδρε, για να το κλείσουμε κι αυτό, ότι γι’ αυτό και μας ρίξατε. Για να μην αισθανθούν οι Έλληνες πολίτες τα οφέλη των θυσιών που έγιναν το 2013 και το 2014 και η κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει τη θητεία της μέχρι το 2016, καθώς τότε θα ξανακέρδιζε τις εκλογές.
Βιαστήκατε, όμως, κ. Πρόεδρε. Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές. Και όχι μόνο βιαστήκατε. Ήρθατε απροετοίμαστος. Ήρθατε απροετοίμαστος κι ενώ υπήρχε το mail Χαρδούβελη (αυτό το «καταραμένο» mail, το οποίο όλο και φωνάζατε εκείνη την εποχή, που δεν έφτανε το 1 δις, το έφτανε- δεν το έφτανε) κι ενώ ήδη είχατε τη διαδρομή έτοιμη και μπορούσατε να συμφωνήστε, δε συμφωνήσατε. Εμείς, λοιπόν, σας εξήγησα γιατί δεν συμφωνήσαμε. Και σας εξηγώ κιόλας ότι δυστυχώς οι εταίροι ούτε «τυράκι» δεν έδωσαν στην τότε κυβέρνηση. Μην τυχόν και το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν πολύ υπέρ σας. Γι’ αυτό και σας είπα ότι είχατε πολύ καλή μεταχείριση συγκριτικά με εκείνη που είχε η δική μας κυβέρνηση, το τελευταίο εξάμηνο του 2014.
Όσον αφορά τώρα το νέο και το παλιό. Θα σας πω, κ. Πρόεδρε, ότι το νέο και το παλιό δεν κρίνεται ηλικιακά, γιατί έχω συναντήσει πολλούς νέους με πολύ παλιά μυαλά και πολλούς μεγάλους με πολύ νέα μυαλά. Είναι ευτύχημα που είστε νέος και μπράβο σας και χαίρομαι ιδιαίτερα και το εκτιμώ αυτό. Αλλά να σας πω ότι ο παλιός είναι και λίγο αλλιώς ορισμένες φορές. Και ταυτόχρονα να σας πω ότι χρειάζεται να παίρνετε και καμιά συμβουλή - αν επιτρέπεται - από τους παλαιότερους, οι οποίοι έχουν «ψηθεί» στο αμόνι των διαπραγματεύσεων. Δεν είστε ο μόνος που κάνει διαπραγματεύσεις. Κάναμε πολλές φορές διαπραγματεύσεις και πάρα πολύ δύσκολες και το πρόβλημά μας ήταν ότι ποτέ δεν τις αναγνωρίσατε. Πάντα από εκείνη τη θέση εκεί κάτω μας κοροϊδεύατε. Δεν σας αντιγράψαμε, κ. Πρόεδρε. Εγώ καταλαβαίνω τι περνάτε. Και καταλαβαίνω ότι το περνάτε πολύ περισσότερο από εμάς, γιατί εσείς συγκρουστήκατε με την πραγματικότητα. Εμείς τουλάχιστον είμαστε πιο πραγματιστές και μπορούσαμε να προχωρήσουμε και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες πιστεύουμε. Ενώ εσείς δεν τις πιστεύετε κιόλας. Εμείς πιστεύουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις λέμε. Εσείς δεν τις πιστεύετε. Όπως αρκετοί από τους συναδέλφους πιστεύουν στη δραχμή και το αποδέχομαι, υποκλίνομαι. Εκεί που δεν υποκλίνομαι είναι ότι κοροϊδεύουν λέγοντας «Πάμε για το ευρώ» αλλά έχουμε και στο πλάι το σχέδιο της δραχμής και το συζητάμε με το Σόιμπλε και τους υπόλοιπους. Ο κ. Λαπαβίτσας, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης- και μπράβο τους- έχουν το θάρρος και το λένε. Και τα «όχι» που πήρατε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα δεν είναι ομοιογενή. Δεν είναι το ίδιο το «όχι» του Βαρουφάκη με το «όχι» του Λαφαζάνη. Κι αυτό ας το καταλάβουν περισσότερο.
Κι αυτό, μου επιτρέπεται να τα πω, γιατί τουλάχιστον τον κ. Λαφαζάνη τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια, 41 χρόνια, ενώ τον κ. Βαρουφάκη- δημιούργημά σας- τον γνώρισα μόλις τώρα.
Το νέο, λοιπόν, συγκρούεται πάντα με το παλιό. Το νέο υπάρχει και στο φιλελεύθερο χώρο, υπάρχει και στον αριστερό χώρο. Η ζωή εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Φτάνει να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε, χωρίς μετέωρα βήματα, γιατί αυτά κοστίζουν. Και κοστίζουν στον ελληνικό λαό. Κι ο ελληνικός λαός πια δεν έχει άλλα χρήματα να πληρώνει για να μπορείτε εσείς να κάνετε τα πειράματά σας.


Στην τριτολογία του ο κ. Τσίπρας είπε: Πως γίνεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μας στηρίζει και με το παραπάνω