Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Ιουλίου 2015 - Βίντεο - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Η Συμμαχία Πολιτών κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων έθεσε προ ημερησίας διατάξεως για άλλη μια φορά το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης από το προεδρείο καθώς δεν δόθηκαν εισηγήσεις για 9 από τα 34 θέματα . Δεν υπήρχε στις εισηγήσεις το προς έγκριση κείμενο  που αφορούσε  τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ που δόθηκε μετά από επανειλημμένες οχλήσεις λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση αντί του 3μερου που προβλέπεται. Η απάντηση που πήραμε  ήταν ότι δεν υπήρχαν έγκαιρα οι εισηγήσεις πράγμα που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε .

Θέσαμε ακόμα προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της καθαριότητας που πρέπει να βελτιωθεί παντού και ιδιαίτερα στην περιοχή Άσσου-Λεχαίου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την καθαριότητα έλειπε και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι έφταιγε η έλλειψη καυσίμων στα οχήματα και κάποιο πρόβλημα με την ανακύκλωση. Περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει τη βελτίωση τις επόμενες μέρες, θεωρούμε όμως ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν αναθεωρηθεί ριζικά το πρόγραμμα και τα μέσα αποκομιδής των σκουπιδιών.

Ζητήσαμε ενημέρωση για το τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή σχετικά με την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης για τους παράτυπους μετανάστες. Όπως είπε η αρμόδια υπουργός θα μεταφερθούν ξανά στα κέντρα κράτησης και θα δημιουργηθούν νέα κέντρα κράτησης. Προτείναμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες από το στρατόπεδο Κορίνθου στα νέα κέντρα κράτησης. Η απάντηση που πήραμε ήταν γενικόλογη.Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο έγκαιρα είχαμε προβλέψει αυτό το προφανές ενδεχόμενο πριν λίγο καιρό αλλά η Συμμαχία Πολιτών ήταν η μόνη παράταξη που ψήφισε την απομάκρυνση όλων  των μεταναστών από το κέντρο κράτησης στην Κόρινθο , όλες οι άλλες παρατάξεις ψήφισαν να μείνει ως κέντρο κράτησης για ανηλίκους και ενηλίκους προς ταυτοποίηση.

Ζητήσαμε ενημέρωση για το θέμα της ελεύθερης οικονομικής ζώνης για τη ναυτιλία στην Κόρινθο την οποία ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ Τατούλης βασισμένη σε μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας. Δεν πήραμε απάντηση αν ο Δήμος Κορινθίων είχε στο θέμα αυτό συνεργασία με τον περιφερειάρχη η τουλάχιστον ενημέρωση. Η απάντηση που δόθηκε ήταν γενική και αόριστη.Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο δήμος Κορινθίων αντί να διαμορφώνει τις εξελίξεις, τις παρακολουθεί καθυστερημένα .

Σε ερώτηση συμβούλου μας για το θέμα της Παναχαϊκής που διέσυρε πανελλαδικά το Δήμο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ένα παιχνίδι ποδοσφαιρικών παραγόντων και τις οικονομικές εκκρεμότητες που άφησε στο δήμο η απάντηση ήταν ότι ο Δήμος διεκδικεί οφειλή  4000 ευρώ για ρεύμα και ζημιές. Η εγγυητική επιστολή που έπρεπε σύμφωνα με τη σύμβαση να κατατεθεί από την πρώτη στιγμή ποτέ δεν κατατέθηκε και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα για τη διοίκηση του ΚΕΠΑΠ.

Παρά το ότι ζητήσαμε να γίνει διάλογος στα θέματα αυτά  δεν έγινε για μια ακόμα φορά

Στα θέματα ημερησίας διατάξεως  διαφωνήσαμε και καταψηφίσαμε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) της ΔΕΥΑΚ διότι είναι εντελώς γραφειοκρατικός με 4 επίπεδα διοίκησης, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, δικηγόρο παρ εφέταις, 9 τμήματα, πολλούς αξιωματικούς και ελάχιστους φαντάρους, οι περισσότεροι των υπαλλήλων θα είναι ημιαπασχολούμενοι . Κυρίως όμως η ΔΕΥΑΚ δεν περιλαμβάνει στους σκοπούς της το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της κομποστοποίησης όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος. Δυστυχώς οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συντάθηκαν με την πλειοψηφία και υπερψήφισαν τον ΟΕΥ. Όταν δοθεί η διαχείριση απορριμμάτων  εν μέρει η συνολικά και η κομποστοποίηση σε ιδιώτη δεν θα δικαιούνται να διαμαρτύρονται. Τονίσαμε την κακή λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και ενδεικτικά αναφέραμε ότι  δεν έχουν αποσταλεί λογαριασμοί νερού για 18 μήνες στους παλιούς καποδιστριακούς δήμους, οι συντηρήσεις καθυστερούν από έλλειψη προσωπικού οχημάτων κλπ.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αδειοδότηση επιχείρησης ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΜΠΕ επιχείρησης ΛΑΡΣΙΝΟΣ, επέκταση η όχι της αστικής γραμμής, ομόφωνα ψηφίστηκαν οι εισηγήσεις της υπηρεσίας του Δήμου.

Τονίσαμε για τις επιχορηγήσεις σε συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις ότι για το 2016 πρέπει να γίνει ετήσιος προγραμματισμός και κατανομή με κριτήρια των επιχορηγήσεων για όλους τους συλλόγους και για συγκεκριμένες δράσεις διαφορετικά δεν θα ψηφίσουμε καμία επιχορήγηση που σήμερα γίνεται επιλεκτικά και κατά περίπτωση την τελευταία στιγμή.

Για το θέμα της αστικής συγκοινωνίας που έχει ανάγκη ο Δήμος προτείναμε να γίνει συζήτηση στο επόμενο η μεθεπόμενο δημοτικό συμβούλιο με παρουσία του προέδρου του ΚΤΕΛ και με βάση την εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής .
Περισσότερες πληροφορίες - βίντεο :

Για τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης :

Για τα θέματα ημερήσιας διάταξης :

Για τη διαφάνεια και την κομποστοποίηση σε σχέση με τη ΔΕΥΑΚ :

Για τις επιδοτήσεις των σωματείων :


Βασίλης Νανόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού Συμμαχία Πολιτών
και της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Κορινθίων