Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Καταστροφικές επιπτώσεις στους αγρότες: Σταμάτησαν τα αλώνια - Τι σημαίνει αυτό - "Ναι" στο δημοψήφισμα αποφάσισε η αγροτιά

  Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που διαλύεται, δεν ειναι μόνο η αγορά που έχει κηρύξει "παύση πληρωμών - στάση εμπορίου", είναι και η αγροτιά που δεν μπορεί να δουλέψει. Οπως δήλωσε στο Newsit ο Στέργιος Λίτος, αγρότης από τον Προμαχώνα που εκπροσωπεί τους αγρότες από πολλούς συνεταιρισμούς όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας "οι αγρότες είμαστε σε απελπιστικά δύσκολη κατάσταση. Εχουν σταματήσει τα αλώνια και δεν μπορεί κανένας αγρότης ούτε να κινήσει το τρακτέρ του, ούτε να ραντίσει, ούτε να ποτίσει τις καλλιέργειες του.


Αυτό σημαίνει οτι σταματώντας τα αλώνια, μπορεί η παραγωγή ανά πάσα ώρα και στιγμή από κάποιον αστάθμητο παράγοντα όπως για παράδειγμα ακραίο καιρικό φαινόμενο, να χαθεί. Για τους καταναλωτές σημαίνει ότι δε θα έχουν ελληνικό αλεύρι άμεσα. Θα έχουν εισαγώμενο αλεύρι κατά πάσα πιθανότητα από το ανατολικό μπλοκ, το οποίο σημαίνει τσέρνομπιλ και καρκίνος στην ελληνική αγορά.

Πρόβλημα έχουν τα οπωροκηπευτικά, ντομάτες, αγγουράκια, μελιτζάνες, όλα αυτά τα προϊόντα. Το αμέσως επόμενο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά στα φρούτα.

Δεν μπορεί να γίνει καμία μετακίνηση, ούτε καν τα διόδια δεν μπορούμε να πληρώσουμε με 60 ευρώ όριο αναλήψεων την ημέρα, όχι να βάλουμε πετρέλαιο στα ρεζερβουάρ.

Το αμέσως επόμενο πρόβλημα που δημιουργείται είναι οι καλοκαιρινές καλλιέργειες. Παράδειγμα το βαβμάκι, το καλαμπόκι, η βιομηχανική ντομάτα, τέφλα. Όλα αυτά θα καταστραφούν γιατί είναι απότιστα εδώ και 5 μέρες.

Δεν έχουμε πετρέλαιο για να βάλουμε στα ρεζερβουάρ των μηχανών να ποτίσουμε τα χωράφια. Μία κομπίνα που αλωνίζει σιτάρια θέλει από 500 εως 700 ευρώ την ημέρα. Ένα τρακτέρ θελει 200 με 300 ευρώ και το φορτηγό στα 200 με 300 ευρώ συν τα διόδια για τη μετακίνηση.


Οι αγρότες στο δημοψήφισμα θα πούμε "Ναι"


"Εγινε χθες συνέλευση με τη συμμετοχή αγροτών από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα από τον Προμαχώνα εως την Πελοπόννησο για την καταστροφή που εμάς ήδη μας έχει έρθει και μας έχει χτυπήσει την πόρτα" τονίζει ο κύριος Λίτος και συνεχίζει "δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Συνεδριάσαμε και αποφασίσαμε όλοι οτι στηρίζουμε το "Ναι" την ερχόμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα. Ναι στην Ευρώπη γιατί αν θα βγούμε από την Ευρώπη θα χαθούν τεράστια ευρωπαϊκά, κοινοτικά κονδύλια. Και σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική κατάσταση οπως είναι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσουμε ούτε έναν ευρωπαϊκό πόρο.

Και η απόφαση μάς να πούμε "Ναι", σχεδόν το σύνολο των αγροτών έχει να κάνει με το γεγονός πως οι αγρότες δε τον βλέπουν κομματικά, το βλέπουν κλαδικά, σύμφωνα με το επάγγελμά τους. Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν βάλει τα παιδιά τους στο προγράμματα νέων αγροτών και έχουν πάρει καινούργια τρακτέρ και περιμένουν την επιδότηση και δεν μπορούν να δουν γίνονται κατασχέσεις τρακτέρ και όλο το ντόμινο που θα ακολουθήσει.

Οι αγρότες θα ψηφίσουν για το επάγγελμά τους και το σπίτι τους. Τα κόμματα που λένε "Όχι" και αυτοί που είναι στα τιμόνια των κομμάτων είναι καλά οικονομικά. Δεν είναι στους 40 βαθμούς να ποτίζουν βαμβάκια, καλαμπόκια και ντομάτες". είπε τέλος ο εκπρόσωπος των αγροτών.

newsit.gr